Sjoemelsoftware

Volkswagen-topman bekent schuld in de VS

Een hooggeplaatste Volkswagen-bestuurder heeft in de Verenigde Staten schuld bekend in een rechtszaak over de sjoemelsoftwarefraude. Het gaat om Oliver Schmidt, die er tot maart 2015 verantwoordelijk voor was dat het Duitse concern in de VS aan alle milieuregels voldeed. Schmidt werd begin dit jaar gearresteerd. Hij wordt ervan beschuldigd bewust autoriteiten te hebben misleid en riskeert een celstraf van maximaal zeven jaar. In de zaak bij de federale rechter in Detroit wordt naar verwachting begin december uitspraak gedaan. Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in het laboratorium schoner leken dan ze in het dagelijks gebruik zijn. (ANP/Bloomberg)