Salpeterzuurlekkage in plantenkwekerij Baarlo

Omwonenden wordt verzocht ramen en deuren gesloten te houden. Er is ongeveer 150 liter zuur gelekt.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Foto Ed Oudenaarden/ANP

Bij een plantenkwekerij in het Limburgse dorp Baarlo is ongeveer 150 liter van de gevaarlijke stof salpeterzuur gelekt. Dat meldt de veiligheidsregio Limburg-Noord. Het lek is gedicht, maar omwonenden wordt verzocht ramen en deuren gesloten te houden. Niemand is gewond geraakt. Ook het milieu is volgens de brandweer niet aangetast.

Het lek werd rond 06.30 uur ontdekt door medewerkers van het bedrijf, die een vreemde lucht roken. Volgens De Limburger kwam het zuur in een opvangbak terecht en verdampte vervolgens. Er was een kleine scheur ontstaan in een tank met een inhoud van ongeveer 2000 liter.

Twitter avatar vr_ln Veiligheidsregio LN Update #Baarlo #salpeterzuurlekkage. Ongeveer 150 liter gelekt. Vloeistof is in opvangbak terecht gekomen. Milieu heeft geen gevaar gelopen.
Twitter avatar vr_ln Veiligheidsregio LN #Baarlo, #salpeterzuurlekkage, op dit moment geen uitstroom van dampen meer waarneembaar.

De weg naar het bedrijf is afgesloten en het personeel is naar huis gestuurd. De brandweer probeert met een waterkanon verspreiding van de vrijgekomen dampen tegen te gaan. Hierbij werkt ook de regen mee, zo laat de veiligheidsregio weten. Het vrijgekomen zuur wordt overgepompt naar een ander vat. Dit zal enkele uren in beslag nemen.

Salpeterzuur wordt in de landbouw onder meer gebruikt om mest te bewerken. De stof kan brandwonden veroorzaken bij contact met de huid.