Marianne Vos sprint naar eerste Europese wegtitel

Het is voor het eerst in haar loopbaan dat Vos, drievoudig wereldkampioen op de weg, de Europese wegtitel wint.

Vos op archiefbeeld.
Vos op archiefbeeld. Foto Bas Czerwinski/ANP

Marianne Vos heeft zaterdag in het Deense Herning het Europees kampioenschap wielrennen op de weg gewonnen. De dertigjarige Nederlandse was na ruim 120 kilometer in de sprint te sterk voor Giorgia Bronzini uit Italië en Olga Zabelinskaia uit Rusland. Het is voor het eerst in haar loopbaan dat Vos de Europese wegtitel wint.

De olympisch kampioene van 2012 maakte onderdeel uit van een kopgroep van zes die op ongeveer 25 kilometer van de aankomst ontstond. Naast Vos, Bronzini en Zabelinskaia ging het om de Duitse Charlotte Becker, Katarzyna Pawlowska uit Polen en Elisa Longo Borghini (Italië). Die laatste drie moesten voor het inzetten van de eindsprint echter al afhaken.

De winnende eindsprint

Het is voor het eerst sinds haar comeback – Vos sloeg nagenoeg heel het seizoen 2015 over vanwege blessures en overtraindheid – dat de Brabantse een internationale titel wint. “Ik ga hier echt van genieten”, liet ze zich na afloop tegenover persbureau ANP ontvallen:

“Het was een lastige race, met die wind en regen. Het was echt lastig om in een goede ontsnapping te zitten. Uiteindelijk is het wel gelukt. Op weg naar de finish heb ik alles gegeven. Gelukkig was dat voldoende voor deze titel.”

‘EK op de weg kleurt opnieuw oranje’

De Europese titel, die pas sinds vorig jaar wordt uitgereikt, was eigenlijk de enige prijs van formaat die nog op de erelijst van Marianne Vos ontbrak. Eerder won ze al verschillende olympische titels en wereldtitels op de weg en de baan. Ook was Vos zeven keer wereldkampioen veldrijden en won ze onder andere de Tour en de Giro voor vrouwen.

Eerder deze week ging de Europese titel tijdrijden bij de vrouwen eveneens naar een Nederlander, toen tijdritspecialist Ellen van Dijk zichzelf opvolgde als titelhouder. Sinds het EK wielrennen terug is op het programma hebben bij de vrouwen alleen nog maar Nederlanders gewonnen: de wegwedstrijd van vorig jaar werd namelijk gewonnen door Anna van der Breggen.