Fraude

Topman farmabedrijf VS veroordeeld voor piramidespel

Martin Shkreli, voormalig CEO van het Amerikaanse farmabedrijf Retrophin, is veroordeeld voor effectenfraude met behulp van een piramidespel. ‘Pharma Bro’, zoals Shkreli werd genoemd, werd in 2015 gearresteerd. Via een speculatief beleggingsfonds, MSMB Capital Management, wist Shkreli investeerders miljoenen dollars afhandig te maken. Bij Retrophin was Shkreli buiten spel gezet, na beschuldigingen dat hij de onderneming puur voor financieel gewin gebruikte. Shkreli speculeerde met prijsopdrijving van medicijnen. Na zijn vertrek begon hij Turing Pharmaceuticals: een farmabedrijf dat de rechten op het medicijn Daraprim kocht en dat Shkreli vijftig keer duurder maakte. De prijs van het medicijn tegen de potentieel dodelijke ziekte toxoplasmose, ging binnen een dag van 13,50 dollar naar 750 dollar per pil. (NRC)