Extreme warmte

Zuid-Europa zucht onder hitte, wijnoogst vervroegd

Delen van Zuid-Europa hebben te kampen met de ernstigste hitte in meer dan tien jaar met temperaturen van boven de 40 graden. Op veel plaatsen hebben de autoriteiten de bevolking gewaarschuwd veel te drinken en zo min mogelijk naar buiten te gaan.

Met name in Italië en op de Balkan heerst een extreme hitte. In Rome was het donderdag 43 graden Celsius, op Sardinië woensdag zelfs 44. De huidige hittegolf zal naar verwachting nog tot zeker maandag aanhouden.

Als gevolg van de hitte hebben Italiaanse wijnproducenten besloten enige weken eerder dan gewoonlijk met de druivenoogst te beginnen. Het is de vroegste start van de druivenpluk in tien jaar. In Florence begaf in het befaamde Uffizi-museum de airconditioning het, waardoor het enige tijd moest worden gesloten. Door toenemende droogte zijn fonteinen in steden als Rome en Venetië uitgezet.

Ook op de Balkan is het uitzonderlijk warm. In Albanië zijn op verschillende plaatsen bosbranden uitgebroken. Het leger helpt daar de brandweer met de bestrijding van het vuur. Het land heeft daarnaast de Europese Unie om assistentie verzocht. Zonder buitenlandse hulp zou het vuur zelfs de hoofdstad Tirana kunnen bedreigen, vrezen regeringsfunctionarissen. Ook in Macedonië woeden er bosbranden. (Reuters, AP, BBC)