Aanklager gelast onderzoek Trump door grand jury

Verenigde Staten Speciaal aanklager Robert Mueller heeft een grand jury ingesteld, die de financiële gegevens van de familie Trump kan opvragen.

Robert Mueller.
Robert Mueller. Foto Dennis Cook/AP

Het onderzoek naar de banden tussen het campagneteam van Donald Trump en Rusland tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt almaar groter en serieuzer. Donderdagnacht werd bekend dat Robert Mueller, de voormalige FBI-directeur die in mei werd aangesteld als speciaal aanklager, een grand jury heeft samengesteld.

Deze grand jury heeft de autoriteit om Trump te dagvaarden, wat de president niet mag weigeren. Ook heeft ze de mogelijkheid getuigenissen die onder ede zijn afgelegd in te zien en financiële documenten van Trump en zijn familie op te vragen. Dat laatste is Trump een doorn in het oog. Tijdens de campagne waren de belastingaangiften van Trump al onderwerp van discussie. Hij weigerde steeds inzage , hoewel het goed gebruik is onder presidentskandidaten hun belastinggegevens openbaar te maken.

Dat Trump deze stap van Mueller al vreesde, blijkt uit het feit dat de president vorige maand zinspeelde op Muellers ontslag als die zich met Trumps financiënl zou bemoeien. Trump noemde dat in een interview met The New York Times „de grens”. „Dat zou ik als een overtreding zien. Dit gaat over Rusland.”

Dat Sean Hannity, een presentator Fox News en getrouwe van de president, deze week Muellers autoriteit in twijfel trok, werd gezien als teken dat Trump een tegenaanval op Mueller zou overwegen. Trump noemde het onderzoek van Mueller donderdagavond op een rally in West-Virginia „een nepverhaal dat vernederend is voor ons allemaal, voor ons land en voor onze grondwet”. Hij ontkende alle aantijgingen en noemde het „een excuus voor het grootste verlies in de Amerikaanse politieke geschiedenis. De meeste mensen weten dat er geen Russen bij onze campagne betrokken waren. Nooit. We wonnen niet dankzij Rusland, we wonnen dankzij jullie.”

Er duiken echter steeds meer aanwijzingen op over contacten tussen getrouwen van Trump en officiële en inofficiële vertegenwoordigers van de Russische regering. Zo lekte onlangs uit dat Donald Trump jr. tijdens de campagne een ontmoeting had met een Russische advocaat die beweerde belastende informatie over Hillary Clinton te hebben.

In gerechtelijke onderzoeken in de VS worden grand jury’s regelmatig ingesteld om betrokkenen te dagvaarden en getuigenissen in te zien, ook als een aanklacht nog ver weg is. Eenzelfde soort jury werd gebruikt om informatie te verzamelen over Michael Flynn, Trumps voormalige nationale veiligheidsadviseur.

Mueller staat bekend als een integere onderzoeker, die ook in Republikeinse kringen serieus wordt genomen. Trump heeft wettelijk het recht Mueller te ontslaan, maar het zal zijn positie niet sterker maken. Verschillende Congresleden, onder wie ook Republikeinse, hebben aangegeven dat een eventueel vertrek van Mueller rampzalig zou zijn voor de reputatie van het presidentschap.