Zestig dagen

Nederlandse Airbnb’ers verhuren woning vaak te lang

Veel woningen die aangeboden worden via de website Airbnb worden langer dan de toegestane zestig dagen verhuurd. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Trouw, De Tijd, de Süddeutsche Zeitung en Le Monde. Vier op de tien Nederlanders verhuurt de woning langer dan zestig dagen. Dat mag niet altijd. De gemeente Amsterdam sloot vorig jaar als enige gemeente in Nederland een overeenkomst met Airbnb en beperkte daarmee het maximale aantal verhuurdagen voor de gehele woning tot zestig. Het doel van de maatregel was om illegale verhuur tegen te gaan. Verhuurders die de maximale termijn negeren, riskeren in de hoofdstad een boete van 20.500 euro. Het onderzoek van de vier kranten is gebaseerd op gegevens van Airbnb en data-analist AirDNA. (NRC)