Speciaal aanklager gelast onderzoek Trump door grand jury

Een grand jury gaat de connectie tussen Trumps campagneteam en Rusland verder onderzoeken. Deze grand jury krijgt inzage in zijn financiën en kan hem dagvaarden.

Het onderzoek naar de banden tussen het campagneteam van Donald Trump en Rusland tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt almaar groter en serieuzer. Donderdagavond werd bekend dat Robert Mueller, de voormalige FBI-directeur die in mei werd aangesteld als speciaal aanklager, een grand jury heeft samengesteld.

Het belang van deze grand jury is dat ze de autoriteit heeft Trump te dagvaarden, wat de president niet mag weigeren. Ook heeft ze de mogelijkheid om getuigenissen die onder ede zijn afgelegd in te zien, en financiële documenten van Trump en zijn familie op te vragen en te bekijken. Dat laatste is Trump een doorn in het oog. Tijdens de campagne waren de de belastingaangiftes van Trump al onderwerp van discussie. Tot op de dag van vandaag wil hij geen inzage in zijn aangiftes geven, hoewel het goed gebruik is onder presidentskandidaten hun belastinggegevens openbaar te maken.

Dat Trump deze stap van Mueller al vreesde, blijkt uit het feit dat de president zinspeelde op Muellers ontslag als die zich met Trumps financiële huishouding zou bemoeien. Trump noemde dat vorige maand in een interview met The New York Times “de grens”. “Dat zou ik als een overtreding zien. Dit gaat over Rusland”, zei Trump toen. Dat Sean Hannity, de presentator van een conservatief programma op Fox News en getrouwe van de president, deze week de autoriteit van Mueller in twijfel trok, werd gezien als teken dat Trump een tegenaanval tegen Mueller zou overwegen.

Even de draad kwijt in dit complexe dossier? Lees dan dit: Trumps Rusland-affaire in tien vragen

‘Vernedering voor ons allemaal’

Trump noemde het onderzoek van Mueller donderdagavond op een rally in West Virginia “een nepverhaal dat vernederend is voor ons allemaal en vernederend is voor ons land en onze grondwet”. Hij ontkende alle aantijgingen en noemde het “een excuus voor het grootste verlies in de Amerikaanse politieke geschiedenis”.

“De meeste mensen weten dat er geen Russen bij onze campagne betrokken waren. Nooit. We wonnen niet dankzij Rusland, we wonnen dankzij jullie.”

Er duiken echter steeds meer aanwijzingen op over contacten tussen getrouwen van Trump en officiële en inofficiële vertegenwoordigers van de Russische regering. Zo lekte onlangs uit dat Donald Trump jr. een ontmoeting had met een Russische advocaat die beweerde belastende informatie over Hillary Clinton te hebben.

Lees ook: Opeens is Donald Trump jr. de grootste zorg voor de president

Integer en onverstoorbaar

In gerechtelijke onderzoeken in de VS worden grand jury’s regelmatig ingesteld om betrokkenen te dagvaarden en getuigenissen in te zien, ook als een aanklacht nog ver weg is. Eenzelfde soort jury is gebruikt in Virginia om informatie te verzamelen over Michael Flynn, Trumps voormalige Nationale Veiligheidsadviseur.

Mueller, naast oud-FBI-directeur ook Vietnamveteraan, staat bekend als een integere en onverstoorbare onderzoeker. Zelfs in Republikeinse kringen wordt zijn inbreng serieus genomen. Trump heeft wettelijk het recht Mueller te ontslaan, maar het zal zijn positie in de publieke opinie niet sterker maken. Verschillende congresleden, onder wie ook Republikeinse, hebben aangegeven dat een eventueel vertrek van Mueller rampzalig zou zijn voor de reputatie van het presidentschap.

Dit artikel is voor het laatst geactualiseerd op 4 augustus om 10.45 uur. Daarbij is de reactie van president Trump toegevoegd.

    • Toef Jaeger