Weer brand in woontoren Dubai - geen slachtoffers

Wolkenkrabber The Torch stond in 2015 al eens in brand. Ook toen vielen er geen gewonden.

Vlammen aan de buitenkant van woontoren The Torch, die in 2015 al eens in brand vloog. Foto Mitch Williams/via Reuters

Voor de tweede keer in ruim twee jaar tijd heeft een brand gewoed in wolkenkrabber ‘The Torch’ in Dubai. De brand brak uit in de nacht van donderdag op vrijdag (lokale tijd). Er raakte niemand gewond, meldt AP. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Even na 01.00 uur kreeg de brandweer een melding over de brand. Rond 03:30 uur waren de vlammen onder controle. Met 86 verdiepingen en 335 meter is het een van de hoogste woontorens ter wereld. Meer dan veertig verdiepingen stonden aan één zijde van de toren in brand. Er vielen daarbij brokken puin naar beneden. Volgens lokale autoriteiten zijn getroffen bewoners - in de wolkenkrabber wonen voornamelijk expats - elders opgevangen.

The Torch ligt in het toeristische Marina-district in het centrum van de stad:

Brand in 2015

The Torch, die in 2011 werd geopend, stond al eens eerder in brand: in februari 2015 brak op de 52ste verdieping brand uit. Ook toen waren er geen slachtoffers.

Datzelfde jaar brak in Dubai op oudjaarsdag brand uit in een luxe hotel van 63 verdiepingen. Toen raakten zestien mensen lichtgewond. Eén persoon overleed aan een hartaanval.

In Dubai zijn eerder dit jaar de eisen voor de brandveiligheid van woontorens aangescherpt. De maatregelen slaan vooral op het vervangen van brandbare gevelbekleding. Bij de brand in de Londense Grenfell Tower, waarbij in juni 79 mensen omkwamen, wordt brandbare gevelbekleding ook als grote boosdoener gezien.

    • Etienne Verschuren