Turkmenistans eigen Schwarzenegger

De Turkmeense staatsmedia heeft een nieuw filmpje uitgegeven waarop de president laat zien hoe (goed) hij kan scherpschieten met automatische wapens.

Screenshot Youtube

De president van Turkmenistan, Goerbangoely Berdymoechamedov, heeft een manier gevonden om aan ontzag te winnen. Hij zong al vaker een serenade aan zijn land, vertoonde zich in de sportschool en won een autorace. Nu heeft hij beelden vrijgegeven waarop hij in de weer is met semi-automatische wapens en iedereen kan zien hoe scherp hij schiet.

Omdat Turkmenistan een geïsoleerde dictatuur is, zal de bevolking zelf niet meteen de parallellen leggen, maar die zijn er wel met bijvoorbeeld een zingende Obama, een saxofoon spelende Bill Clinton, of met Paul Ryan, die zich voor Time in de sportschool liet portretteren.

Berdymoechamedovs nieuwste filmpje lijkt nog het meest op de campagnespots waarmee Republikeinse kandidaten voor het Congres willen laten zien dat ze wapens liefhebben. Zoals in Montana waar Greg Gianforte zijn geweer afvuurt op een tv waarop zijn Democratische tegenstrever is te zien. Ron Quist, de tegenstrever, schiet terug op een oude tv, maar dat mocht niet baten: de Republikein won.

De Turkmeense president gaat nog een stap verder, met z’n camouflagepak, zonnebril en zijn messen die hij, onder luid applaus van enkele militairen, redelijk nauwkeurig op een kartonnen vijand werpt. Alle beelden zijn het bewijs van „de hoge mate waarin hij militair op alles is voorbereid”, aldus het staatspersbureau.

De Britse krant The Guardian toont een filmpje uit 2013 waarin ook een mislukking van hem wordt getoond: tijdens een race tijdens de jaarlijks gevierde Dag van het Paard viel hij van zijn paard. „Hoewel er alles aangedaan werd om dit niet publiek te maken, mislukte dat”, meldt de krant.

Voor het nieuwste propagandafilmpje valt de president niet alleen bewondering ten deel: op YouTube is ook het filmpje te vinden van ‘Chronicles of Turkmenistan’ waarin de president wordt geridiculiseerd. Het begint met heroïsche beginbeelden van Arnold Schwarzenegger die zich opmaakt voor een guerrilla. Deze gaan over in de beelden van de president die onder een tentje voor luid klappende militairen schiet, werpt en aanwijst. Hij steekt met zijn verzorgde kapsel en uitgezakte hamsterwangetjes een beetje bleek af tegen de Amerikaanse acteur en oud-gouverneur van Californië.

Maar net als in Amerika, geldt ook in Turkmenistan: wie het eerst schiet, schiet het best. Berdymoechamedov – sinds 2007 president – won de laatste ‘verkiezingen’ in februari met 98 procent van de stemmen.

    • Toef Jaeger