RBS wil Europees hoofdkantoor in Amsterdam

De onderhandelingen tussen RBS en DNB over een overstap naar Amsterdam zijn in een vergevorderd stadium.

Royal Bank of Scotland had enkele jaren een vestiging aan de Amsterdamse Zuidas. Foto Remko de Waal/ANP

Royal Bank of Scotland (RBS) wil zijn Europese hoofdkantoor verplaatsen naar Nederland. Dat heeft Ewen Stevenson, lid van de raad van bestuur van RBS, vrijdag bekendgemaakt. Na het besluit over de Brexit was de bank op zoek naar een nieuw Europees hoofdkantoor. De onderhandelingen tussen RBS en De Nederlandsche Bank over een overstap naar Amsterdam zijn in een vergevorderd stadium.

RBS zou de eerste grote bank zijn die Amsterdam aanwijst als nieuw hoofdkantoor voor de Europese handelsactiviteiten. Donderdag deed het Amerikaanse handelsplatform Tradeweb dit al. Omdat RBS al een vestiging heeft in Amsterdam, is de keuze voor Nederland volgens Stevenson een logische, zo zegt hij tegen Bloomberg:

“We zijn in vergevorderde onderhandelingen met De Nederlandsche Bank over het opzetten van een klein Europees hoofdkantoor in Amsterdam. Een logische stap voor ons: we hebben er al een bank en beschikken over de juiste licenties.”

Stevenson gaat er niet van uit dat er met de stap veel banen gemoeid zijn - het zou gaan om 150 arbeidsplaatsen. Stevenson sprak van een “relatief kleine markt”.

Reorganisatie

In 2015 maakte RBS nog bekend dat het minstens 550 van de 600 banen in Nederland zou schrappen binnen een periode van 1,5 tot 3 jaar. Hiermee trok RBS zich bijna volledig terug uit Nederland. De bank zei zich toen te willen concentreren op de Britse thuismarkt. Na het nieuws over de aanstaande Brexit zag de bank zich genoodzaakt een nieuwe hub voor de Europese handelsactiviteiten aan te wijzen, naast het hoofdkantoor in Londen. RBS bereidt zich hiermee voor op een zogenoemde ‘harde’ Brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk uit de Europese interne markt stapt.

De vestiging van RBS op de Amsterdamse Zuidas was het gevolg van de overname van de zakelijke tak van ABN Amro door RBS in 2007. De Britse bank werd grotendeels genationaliseerd na de kredietcrisis van 2008. In februari 2017 werd het pand aan de Zuidas gesloten en ging RBS verder in een klein kantoor aan de Amsterdamse Vijzelstraat.

RBS presenteerde vrijdag een winst van 680 miljoen pond, omgerekend zo’n 752 miljoen euro, over het afgelopen kwartaal. In dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies van 1,1 miljard pond gemaakt.

    • Etienne Verschuren