Rechter VS schrapt veroordeling huurlingen

De rechter vindt dat de vier beveiligers in twee aparte rechtszaken moeten worden veroordeeld.

Archieffoto van medewerkers van Blackwater aan het werk in Irak in 2003.
Archieffoto van medewerkers van Blackwater aan het werk in Irak in 2003. Foto Ali Haider / EPA

De veroordeling van een voormalige huurling van Blackwater, voor zijn rol bij de dood van veertien mannen in Irak, is door een Amerikaanse federale rechter in hoger beroep geschrapt. De rechter vindt dat zijn proces over moet, bericht Reuters.

Nicolas Slatten en drie andere huurlingen van de Amerikaanse particuliere beveiligingsfirma Blackwater Security Consulting hadden de opdracht in 2007 om de weg vrij te maken voor een konvooi van Amerikaanse diplomaten in Bagdad. Toen een auto waarin een bom leek te zitten het konvooi naderde, openden de huurlingen het vuur. Daarbij kwamen veertien ongewapende burgers om en vielen er twintig gewonden.

De drie medewerkers van Blackwater claimden dat ze in een hinderlaag liepen, maar kregen toch dertig jaar cel voor dood door schuld. Slatten werd veroordeeld voor moord en kreeg een levenslange celstraf in 2015.

Lees ook: Wie houdt de huurlingen in toom?

De rechter vindt dat Slatten in een aparte rechtszaak terecht had moeten staan en heeft daarom een nieuw proces gelast. Ook heeft de rechter de straf van de drie andere voormalige beveiligers vernietigd omdat deze te hoog zou zijn.

De affaire beschadigde de reputatie van Blackwater en het gebruik van huurlingen kwam het Amerikaanse leger op flinke kritiek te staan. Ook de relatie tussen Irak en de VS werd geschaad. De beveiligingsfirma werd verkocht en opereert nu onder de naam Academi.