Opinie

ReChillen

Illustratie Martien ter Veen

En dan staan er ineens enorm veel kinderen in de rij. Alle provincies lijken vertegenwoordigd. Na een kort praatje met de eerste vier kinderen merk ik al dat Arnhem, Amsterdam, Biddinghuizen en Tilburg niet bepaald bij elkaar in de buurt liggen. In een duister pandje houden we vrolijke kennismakingsdagen om te kijken welke kinderen geschikt zijn voor het eerste seizoen van ReChill, een nieuw meditatieprogramma op televisie, waarin kinderen de tools krijgen om hun ademhaling te beheersen. Waar meditatie, humor, yoga, theater en hiphop elkaar ontmoeten, zeg ik het liefst, met maar één doel: zorgen voor een bewuste, stressvrije generatie. En als dat niet lukt, dan heb je de kinderen op zijn minst manieren gegeven om te ontzenuwen en om hun ademhaling en dus hun lichaam de baas te zijn.

Want kinderen hebben het vandaag de dag drukker dan ooit. Groepsdruk, werkdruk, prestatiedruk, druk van de ouders en dan heb ik het nog niet eens gehad over alle soorten sociale media die ze moeten bijhouden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft 10 tot 20 procent van de kinderen wereldwijd psychische problemen. Ik kan er met mijn hoofd niet bij.

Kinderen die regelmatig mediteren gaan vooruit op het gebied van zelfvertrouwen, creativiteit en concentratievermogen. Ook wordt de band tussen ouders en kind beter. Én er is minder kans op angst, stress en depressie. Met ReChill willen we niet alleen iets nieuws creëren. We willen zorgen voor verandering. We hebben niets met de (soms) saaie geitenwollensokken-mindfulness, maar geloven meer in de eigen energieke playfulness van de kinderen. Het wat speelsere, stoerdere broertje van mindfulness, met een onorthodoxe aanpak en een rauw randje. Ik vind dat het woord ReChillen ooit in de Dikke Van Dale moet komen. Mik op de maan en land anders tussen de sterren, galmt er door mijn hoofd. Maar eerst een kennismaking dus.

Ik hoor een 9-jarige oude ziel zeggen dat dit allemaal wel heel erg op een auditie lijkt

Rond kwart over tien zijn wij compleet en moeten de ouders van de kinderen het pand verlaten. Als ik tijdens de warming-up uitleg dat het deze dag draait om kennismaken en om te zien welke kinderen passen bij het programma, hoor ik een 9-jarige oude ziel zeggen dat dit allemaal wel heel erg op een auditie lijkt. Lachend geef ik hem gelijk. Ik heb een andere benaming voor de auditie in het leven geroepen om minder druk op de kinderen – tussen de negen en twaalf jaar oud – te zetten. Uiteindelijk was dit eufemisme nauwelijks nodig want waar de kinderen voor aanvang van de workshop zeer afstandelijk waren, zijn de meesten na afloop dikke vrienden met elkaar.

De kinderen hebben in korte tijd geleerd elkaar te vertrouwen door zich te laten vallen en opgevangen te worden. Ze werkten met elkaar samen zonder te praten. Ze warmden op de muziek van rapper Kendrick lamar hun hele lichaam op, om na een aantal ademhalingsoefeningen helemaal ontspannen naar buiten te komen.

Echt! Ik kijk mijn ogen uit. Daar kunnen een hoop volwassenen nog wat van leren.

Akwasi Ansah (@Antonkarel) vervangt in de zomer Georgina Verbaan.