President Brazilië mag toch aanblijven

Corruptiezaak Temer Het Hooggerechtshof wil president Temer vervolgen voor corruptie, maar het Braziliaanse Congres stak daar een stokje voor.

De Braziliaanse president Michel Temer (76) heeft woensdagnacht een stemming in het Congres overleefd om hem te laten vervolgen voor corruptie. Een meerderheid van 263 van de 513 parlementariërs stemde ten gunste van Temer.

De oppositie had minstens een tweederdemeerderheid nodig om een vervolging van Temer in gang te zetten. Hij zou dan per direct worden geschorst en vervangen worden door de parlementsvoorzitter.

Het is voor het eerst in Brazilië dat een zittende president in staat van beschuldiging is gesteld wegens corruptie. Temer wordt verdacht van het aannemen van ten minste 150.000 euro aan steekpenningen van vleesgigant JBS. De omkoping is onderdeel van het omvangrijke corruptieschandaal Operatie Lava Jato (Wasstraat), waar al meer dan honderd functionarissen bij betrokken zijn.

Het Hooggerechtshof stemde voor vervolging, maar omdat het een president betreft moesten ook de volksvertegenwoordigers hiervoor goedkeuring geven. De oppositie en coalitieleden debatteerden bijna acht uur over de kwestie. De stemming zelf duurde tot laat in de Braziliaanse avond en ging gepaard met emotionele taferelen.

Dat Temer de stemming overleefde, was geen grote verrassing. Hij heeft een meerderheid van steun in het Congres en had voorafgaand aan de stemming flink gelobbyd.

In een reactie na de voor hem positieve uitslag benadrukte de president dat het geen persoonlijke overwinning was. „Het gaat niet om mij, maar om onze economie die weer stabiel moet worden, we moeten investeerders aantrekken, dit land moet geregeerd worden”, aldus Temer.