Kippenbedrijven blijven voor het merendeel dicht

Fipronil Van de 180 onderzochte kippenbedrijven mogen er tot nader order 138 nog geen eieren leveren. Supermarkten halen meer eieren uit de schappen.

Op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijven 138 van de circa 180 onderzochte kippenbedrijven voorlopig dicht omdat in de eieren fipronil is aangetroffen. Dat heeft de NVWA donderdagavond bekendgemaakt.

Er zijn geen nieuwe eieren aangetroffen die een acuut gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Wel heeft de NVWA 32 codes toegevoegd aan de lijst van eieren die kinderen beter niet kunnen eten. Daar stonden al 27 codes op.

Niet bij alle 138 bedrijven die tot nader order gesloten blijven, is de concentratie fipronil in de eieren hoog genoeg om consumenten af te raden deze te eten. Wel blijven die bedrijven geblokkeerd tot de stallen schoon zijn. Volgens de NVWA melden zich nog steeds pluimveebedrijven die vermoeden dat er fipronil is gebruikt in hun bedrijf. „Deze bedrijven zullen worden onderzocht.”

De autoriteit benadrukte donderdag opnieuw dat alle besmette eieren inmiddels uit de schappen van de supermarkt zijn gehaald. Die boodschap had de NVWA de afgelopen week al vaker afgegeven.

Toch maakte Albert Heijn donderdag bekend veertien eiersoorten uit de schappen te halen omdat daar mogelijk fipronil in zit. Dat gebeurt uit voorzorg, aldus een woordvoerder. „In principe moeten er geen besmette eieren meer in de winkel liggen.” Bij het vakkenvullen worden nieuwe eieren altijd achteraan gezet, waardoor de oudere er het eerst uit gaan. Door de hoge omloopsnelheid zouden de besmette eieren al verdwenen moeten zijn. „Maar dat kunnen we niet garanderen. Daarom nemen we de eieren toch uit de handel.” 

Of de op één na grootste supermarktketen, Jumbo, tot vergelijkbare maatregelen overgaat, is onduidelijk. Een woordvoerder zegt dat Jumbo de NVWA volgt en doet geen verdere mededelingen.

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel bedraagt de schade voor de supermarkten miljoenen. Die mededeling suggereerde overigens dat de supermarkten minder ver waren dan de NVWA had verklaard. De brancheorganisatie zei donderdag dat er vanaf deze vrijdag alleen nog schone eieren in de schappen liggen. Een „flinke klus”, aldus directeur René Roorda tegen persbureau ANP. „We moeten nog miljoenen eieren uit de schappen halen. Dat gebeurt vanavond nog.”

‘Geen consistente boodschap’

De NVWA zaaide eerder verwarring over de veiligheid van de eieren: dinsdagavond adviseerde een NVWA-directeur voorlopig even geen eieren te eten, een dag later nam zijn woordvoerder dit weer terug. Consumenten hoefden alleen de eieren te mijden met de serienummers die door de NVWA als besmet waren aangewezen.

Nederlandse supermarkten zijn gefrustreerd dat de NVWA „geen consistente boodschap” afgeeft, zoals een woordvoerder van een grote supermarkt zegt. „We worden elke dag verrast. Dat maakt het bijzonder lastig om accuraat te handelen. De crisiscommunicatie van de NVWA is duidelijk niet op orde.”

Ook een directielid van een andere supermarkt klaagt over het optreden van de autoriteit. „We nemen geen onnodig risico, we kunnen best even zonder eieren. Maar alles draait om juiste informatie. We hebben liever meteen openheid van zaken, dan kunnen we doorpakken. Nu krijgen we mondjesmaat halve info.”

Naar aanleiding van het fipronil-schandaal hebben de Duitse supermarkten REWE en Penny laten weten voorlopig geen eieren uit Nederland te verkopen. Duitsland is de belangrijkste afzetmarkt voor de export van Nederlandse eieren.