‘Keniaanse politie doet inval bij oppositie’

De inval wordt door de regering ontkend en komt een paar dagen voor de presidentsverkiezingen. De oppositie vreest voor stembusfraude.

Oppositiekandidaat Raila Odinga bij een verkiezingsbijeenkomst in Nairobi in juni. Foto Daniel Irungu/EPA

De Keniaanse politie zou vrijdagavond in de hoofdstad Nairobi een inval hebben gedaan in een kantoor van de oppositie. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een woordvoerder van de oppositie. De inval komt op een gevoelig moment: dinsdag zijn de presidentsverkiezingen, en in Kenia heerst de angst dat die op geweld zullen uitlopen.

Aanleiding voor de inval zou volgens de Keniaanse politie zijn dat de oppositie het kantoor tijdens de verkiezingen gaat gebruiken als plek om stemmen te tellen. Dat is niet toegestaan. Alleen de kiesraad mag stemmen tellen en de resultaten bekendmaken van de verkiezingen, die gaan tussen president Uhuru Kenyatta en oppositieleider Raila Odinga. De regering spreekt intussen tegen dat er een inval heeft plaatsgevonden. Het zou gaan om nepnieuws, verspreid door de oppositie.

Chaos bij vorige verkiezingen

De oppositie vreest dat de verkiezingen niet eerlijk zullen verlopen. Bij de vorige stembusgangen ontstond chaos. In 2007 legde Odinga zich niet neer bij zijn nederlaag, omdat hij vermoedde dat de regering met de resultaten had geknoeid, zodat zittend president Mwai Kibaki kon winnen. Twee maanden lang vochten aangangers van Kibaki en Odinga met elkaar, waarbij 1.500 mensen omkwamen.

Lees ook: Verkiezingen in Kenia: ‘Zij daar, zij zijn anders dan wij’

Zes jaar later viel tijdens het tellen van de stemmen plotseling het computersysteem van de verkiezingen uit, waarna alle stemmen met de hand geteld moesten worden. Odinga verloor nipt van de huidige president Kenyatta. De oppositie rook onraad en tekende bezwaar aan bij het hooggerechtshof, maar tevergeefs.

Computerexpert vermoord

Na deze twee controversiële verkiezingen eiste Odinga dat er dit keer een onfeilbaar computersysteem zou komen, dat geen ruimte zou laten voor verkiezingsfraude. Maandag kreeg de oppositie een grote tegenslag te verwerken toen Chris Musando, de expert die bij de kiesraad verantwoordelijk was voor dit computersysteem, werd gemarteld en vermoord. Musando bezwoer dat dankzij zijn inspanningen de verkiezingen volledig eerlijk zouden verlopen. Of dat na zijn dood echt zo zal zijn, is onzeker.

Veel Kenianen vrezen dat de verkiezingen net als in 2007 tot geweld zullen leiden. Zij hebben uit voorzorg Nairobi verlaten. Buitenlanders in dienst van bedrijven en ngo’s zijn het land uitgestuurd. In sloppenwijken zou de productie van kapmessen zijn opgevoerd.

    • Vincent Sondermeijer