Italië staaft verdenking van ‘taxidienst’ voor migranten

De Italiaanse justitie zegt te kunnen bewijzen dat de Duitse hulporganisatie Jugend Rettet direct contact heeft gehad met mensensmokkelaars.

Het schip, de Iuventa, van hulporganisatie Jugend Rettet, op 4 augustus 2016
Het schip, de Iuventa, van hulporganisatie Jugend Rettet, op 4 augustus 2016 Foto: AFP / ANDREAS SOLARO

De Duitse hulporganisatie Jugend Rettet heeft op de Middellandse Zee direct contact gehad met mensensmokkelaars uit Libië en toegestaan dat die een buitenboordmotor en gebruikte boten weer mee terug namen naar Libië, zo stelt de Italiaanse justitie.

Zij staaft deze verdenking met beelden uit juni die zijn gemaakt door een undercover politie-agent die sinds dit voorjaar als veiligheidsbeambte werkte op een schip van een andere hulporganisatie, Save the Children.

Voor zover bekend was Save the Children hier niet van op de hoogte. Uit uitgelekte rapporten blijkt wel dat vrijwilligers van Save the Children, dat vaak actief is in hetzelfde gebied, al enige tijd opmerkingen maakten over het optreden van Jugend Rettet. Ook is duidelijk geworden dat er regelmatig stevige meningsverschillen zijn gerezen tussen Jugend Rettet en het achttal andere hulporganisaties in het gebied, onder andere over de afstand tot de Libische kust die in acht genomen moest worden.

De meeste andere hulporganisaties zeggen dat zij niets doen zonder fiat van het Italiaanse Maritieme Reddingscoördinatiecentrum (IMRCC) in Rome. Op het schip van Jugend Rettet was een tijd een spandoek te zien met de tekst Fuck IMRCC. Het schip, de Iuventa, vaart onder Nederlandse vlag, maar voor zover bekend zijn er geen Nederlanders betrokken bij Jugend Rettet. Het schip is dinsdagnacht in beslag genomen.

Op 18 juni hebben medewerkers van Jugend Rettet in internationale wateren voor Libië gesproken met smokkelaars in een boot. Een paar uur later arriveerde op hetzelfde punt een rubberboot vol migranten, geëscorteerd door smokkelaars in een sloep. Zij konden de buitenboordmoter van de rubberboot demonteren en mee terug nemen. Later hebben medewerkers van Jugend Rettet drie bootjes van waaruit mensen waren opgepikt, aan elkaar gebonden en weer teruggegeven aan de smokkelaars. Daarnaast wordt de organisatie, opgezet door twintigers uit Berlijn, ervan verdacht op 10 september vorig jaar 140 migranten te hebben overgenomen uit een boot waarna die met twee smokkelaars weer terugvoer naar de Libische kust.