Europol lokt gezochte criminelen met ansichtkaarten

De gangbare opsporingsmethodes leverden niets op. Daarom ging Europol over tot een alternatieve methode.

Soms bereik je met een ludieke actie meer dan met de serieuze dagelijkse bezigheden. Dat moet Europol hebben gedacht nu de organisatie zich op de website eumostwanted.eu met ansichtkaarten direct tot criminelen richt die worden gezocht. Weer eens wat anders dan internationale opsporingsbevelen.

Zo wordt een voortvluchtige Belgische crimineel ‘gelokt’ met een Belgische lekkernij: „Beste Artur N., Belgische frieten zijn het lekkerst en we weten dat je ze mist. Kom terug om ervan te genieten – we hebben een leuke verrassing voor je. Tot snel, de federale politie.” Of de brief aan de Finse Jaakko N.: „We weten dat je een meestervervalser bent, maar er is maar één echte kerstman… en hij wil jou terug.” Wie klikt op de ansichtkaart krijgt meer informatie over de crimineel, zijn delicten en een foto te zien.

Europol lanceerde de website begin 2016 omdat gangbare opsporingsmethodes niets opleverden. Sinds de start van de actie werden 36 van de meest gezochte misdadigers gearresteerd, van wie elf dankzij tips van mensen die op de website hadden gekeken. Vier criminelen gaven zichzelf aan nadat ze op de website waren verschenen.