EU breidt sancties tegen schiereiland Krim uit

Brussel legt beperkingen op aan Russische bedrijven en personen die Siemens-turbines hebben doorgesluisd naar de Krim.

Een locatie bij Sebastopol op de Krim waar wordt gebouwd aan een nieuwe energiecentrale. Foto Anton Zverev/Reuters

De Europese Unie heeft vrijdag de sancties tegen de Krim uitgebreid. Dat meldt de Europese Raad. De nieuwe maatregelen treffen drie Russen en drie Russische bedrijven die betrokken waren bij de levering van gasturbines van Siemens aan de Krim, iets dat onder het sanctieregime verboden is.

Eén van de mensen die getroffen worden door de nieuwe sancties, is de Russische onderminister van Energie Andrej Tsjerezov. Hij mag de EU niet meer in, en zijn Europese banktegoeden worden bevroren. Dat geldt ook voor de twee andere personen aan wie de EU beperkingen oplegt.

Lees ook: Siemens in de knel door levering aan de Krim

Halverwege juli raakte Siemens in opspraak, toen twee gasturbines van het Duitse concern opdoken op de Krim. Daar zijn twee grote energiecentrales in aanbouw. De EU verbiedt Europese bedrijven zaken te doen op het Oekraïense schiereiland, dat in 2014 door de Russen werd geannexeerd. Siemens zou de sancties dus geschonden hebben.

Illegaal doorgeleverd

Het bedrijf hield zelf zijn onschuld vol. De turbines zouden illegaal zijn doorgeleverd. Het Russische bedrijf Interautomatika, waarmee Siemens zaken deed, had beloofd de machines in het Russische Taman neer te zetten. In plaats daarvan plaatste Interautomatika de turbines op de Krim, zonder het tegen Siemens te zeggen. Twee weken geleden verkocht Siemens zijn minderheidsbelang in Interautomatika.

Dat bedrijf is nu door de EU op de sanctielijst geplaatst. Datzelfde geldt voor twee ondernemingen die hebben geholpen de gasturbines over te brengen naar de Krim. Naast de onderminister van Energie, zijn een afdelingshoofd van dat ministerie en de directeur van één van de geboycotte bedrijven aan de sancties toegevoegd.

De ligging van de Krim, in de Zwarte Zee ten zuiden van Oekraïne.

Rusland gaat mogelijk tegenmaatregelen nemen. Dat liet Moskou volgens persbureau Reuters vrijdag in een verklaring weten. “De verantwoordelijkheid voor deze beslissing, inclusief mogelijke consequenties voor Siemens en andere Europese en Duitse bedrijven die in Rusland werken, ligt volledig bij de EU en de Duitse regering”, zei Rusland.

In totaal vallen nu 153 Russische staatsburgers en 40 Russische bedrijven onder de Europese sancties. De maatregelen zijn van kracht sinds Rusland de Krim in 2014 aan het eigen grondgebied toevoegde. Sindsdien verlengde Brussel de sancties meerdere malen, voor het laatst afgelopen juni. Ze zijn nu nog minstens tot volgend jaar juni geldig.

    • Vincent Sondermeijer