Dubieuze gluurcamera gewoon te koop via Amazon

Reuring op Twitter: webwinkel Amazon verkoopt een cameraatje in de vorm van een meubelschroefje.

Beeld Amazon

Via webwinkel Amazon blijkt een cameraatje in de vorm van een meubelschroefje verkocht te worden. Daarover ontstond vrijdag op Twitter enige reuring nadat Amerikaanse cybersecurity-experts de gadget hadden ontdekt. Vooral opmerkelijk: een promotiefoto op de productpagina waar het schroefcameraatje aan de binnenkant van een pashokje lijkt te zitten - amper te onderscheiden van een normaal schroefje.

Twitter avatar ulyssesred ulyssesred This isn’t frightening at all ZOTER Mini Micro Spy Cam Camera Screw Pinhole Hidden CCTV | https://t.co/xfMw4Bo5hZ via @amazon

Ook in de recensies op Amazon klinkt verbazing over het product van de onbekende Amerikaanse fabrikant Zoter. „Ik heb er één gekocht nadat ik het pashokje in de promotiefoto’s zag,” schrijft een recensent -hopelijk sarcastisch. „Wat een geweldig idee! Ben je het zat om je apparatuur steeds kwijt te raken aan rondneuzende dames die camera’s zoeken? Dit geweldige apparaat is niet te onderscheiden van een normaal kruiskopschroefje, waardoor je precies de hoeken en standjes kunt filmen waar je altijd al van droomde.”

Twitter avatar Logan_Barnhouse . Be aware! Small camera inside screws. Yes this is actually real. Not some click bait or fake joke article. In the… https://t.co/uuBhXEtTGp

‘Slechtste schroef ooit’

Wie in Nederland op dit soort ideeën komt is overigens illegaal bezig. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens gaat een camera in een pashokje, kleedkamer of toilet te ver, „omdat mensen dan ontkleed in beeld kunnen komen”. Sowieso moet cameratoezicht altijd duidelijk worden aangekondigd. Dat neemt niet weg dat het cameraatje ook gewoon in Nederland te bestellen is, voor amper 20 euro.

Als daadwerkelijke schroef is het product ook niet al te geschikt, afgaande op de recensies. „Houdt mijn badkamerdeur niet op zijn plek. Slechtste schroef ooit,” schrijft een ontevreden klant op Amazon.

    • Wouter van Noort