De Nederlandsche Bank

Hypotheekrente stabiliseert na lange periode van daling

De hypotheekrente is na een lange periode van daling weer aan het stabiliseren. Sinds oktober vorig jaar nam de gemiddelde rente zelfs toe, van 2,40 naar 2,41 procent in juni. Dat meldt De Nederlandsche Bank. Tussen januari 2012 en oktober 2016 was nog sprake van een daling van de gemiddelde hypotheekrente met zo’n 2 procentpunt. Dat kwam vooral doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de afgelopen jaren haar rentetarieven heeft aangepast om de economische groei te stimuleren. Bijna alle hypotheekverstrekkers hebben hun hypotheekrente recent meerdere malen verhoogd, vooral door geruchten dat de ECB haar stimuleringsmaatregelen vervroegd zou afbouwen. Nadat de ECB benadrukte dit voorlopig niet te doen, kondigden verschillende aanbieders direct een verlaging aan. (ANP)