Buitenkijken: Het belangrijkste aan boule is de mindset

Thijs Wolzak fotografeert de hele zomer buiten. Deze week een gezellige bouledag bij Pétanque Club Montferland.

Boules ‘Elly’ staat gegraveerd op de zilveren ballen van Els Reintjes (65), die net met twee schalen hapjes naar buiten stapt. Iedereen van Pétanque Club Montferland, waar zij voorzitter is, heeft zijn eigen ballen. „Al liggen er ook wat reserve boules in de berging, mocht je ze vergeten zijn.” Acht á tien uur per week speelt Reintjes hier pétanque. Géén jeu de boules, „dat is gewoon Frans voor balsport, heb ik net nog opgezocht.” Pétanque betekent ‘met de voeten op de grond’, „maar daar wordt alleen tijdens wedstrijden op gelet, hoor.”

Concentratie Het belangrijkste van pétanque is de juiste mindset. „Voor de een betekent dat wat heen en weer wippen in de hoepel, de ander poetst voor elke worp zijn bal en vingers even op met een doekje. En nee, dat maakt voor het rollen niks uit.” Reintjes’ speeltechniek is „opperste concentratie”. Op een gewone middag als deze is ze erg gezellig, „daar komen we immers voor”, maar tijdens een wedstrijd moet je niet tegen haar klessebessen. „Eerst boulen, dan koffiedrinken.”

Kampioen Vijf keer per week kan er getraind worden bij PCM. Op vrijdag is het ladies’ day. Ook zijn er toernooien. Het lente-, haringhap-, midsummer-, snert- en oliebollentoernooi. „Het menu spreekt voor zich.” Wedstrijden zijn altijd in duo- of trioverband. Reintjes speelt met haar vaste speelpartner Johan Heuvel. Hij is een echte wegschieter „die met zijn boules tegen die van de tegenstander stoot”. Reintjes is meer een bijlegger. „Ik zorg dat de eigen boules op de juiste plek eindigen”. Nederlands kampioenen zijn er op de club niet.