Australische verdachten beraamden twee aanslagen

De mannen probeerden een explosief aan boord van een vliegtuig te krijgen. Onderdelen van het explosief zouden zijn opgestuurd door IS.

Foto Peter Parks / AFP

Twee mannen die zaterdag in Australië zijn gearresteerd, zijn aangeklaagd voor het beramen van twee aanslagen. Dit heeft de Australische politie vrijdag laten weten tijdens een persconferentie, aldus Reuters. In totaal werden er afgelopen weekend vier mensen opgepakt. Een van hen is vrijgelaten, de derde verdachte zit nog vast.

De twee terreurverdachten probeerden een explosief te plaatsen in een vliegtuig. Ook wilden ze met gifgas een aanslag plegen. Ze zouden zijn aangestuurd door terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Volgens de politie nam een van de verdachten op 15 juli een explosief mee in een tas naar de luchthaven in Sydney. Hij had zijn broer gevraagd de tas mee te nemen zonder te vertellen wat erin zat. De tas werd uiteindelijk niet ingecheckt en de man is met de tas vertrokken. Volgens de politie is het nog niet duidelijk waarom de tas niet aan boord is gekomen. Verschillende media schrijven dat de tas te zwaar was.

Vervolgens wilden de mannen een aanslag plegen met gifgas. Dit plan was volgens de politie nog niet concreet.

Geavanceerd explosief

De politie spreekt over een mogelijke “catastrofale gebeurtenis”. Het zou gaan om een zeer geavanceerd explosief. De onderdelen voor dit explosief zouden door een lid van IS naar de mannen zijn opgestuurd.

“Dit is een van de meest geraffineerde plannen die ooit op Australisch grondgebied zijn gemaakt.”

Het is voor het eerst dat de politie informatie verstrekt na de arrestaties vorige week.