‘Eieren in supermarkten zijn nu schoon’

Volgens René Roorda, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, zijn alle eieren van besmette bedrijven uit de schappen gehaald.

Foto Evert Elzinga/ANP

De eieren die nu in de winkel liggen, zijn schoon. Dat stelt René Roorda, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vrijdagmiddag. Roorda spreekt van een “grote operatie” en zegt dat miljoenen eieren uit de schappen zijn gehaald.

Het CBL kreeg donderdag de lijst met besmette bedrijven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)waar afgelopen week het verboden middel fipronil is aangetroffen. Volgens de NVWA is ongeveer een vijfde van alle pluimveehouders in Nederland besmet. De winkels hebben volgens Roorda direct de eieren van deze bedrijven uit de winkels gehaald.

De Albert Heijn haalt inmiddels 25 van de in totaal 38 eiersoorten uit de schappen in Nederland en België. De supermarkt maakt gebruik van een zogeheten ‘kassablokkade’ om er zeker van te zijn dat klanten niet per ongeluk toch een doosje mogelijk besmette eieren afrekenen. De kassa geeft automatsich een melding als zo’n doosje wordt gescand.

Lees ook: Boeren waren blij met ‘wondermiddel’ tegen bloedluis bij kippen

Ook in België en Duitsland eieren uit de schappen

Ook supermarktketens Colruyt en Delhaize hebben preventieve maatregelen genomen, bericht persagentschap BELGA vrijdag. Delhaize haalde woensdag al eieren van het eigen merk uit de schappen. Bij Colruyt is recent een aantal eieren teruggehaald van één leverancier. Het ging om 1 procent van het aantal eieren dat de supermarkt wekelijks verkoopt.

Eerder op de dag liet de supermarktketen Aldi in Duitsland weten uit voorzorg toch alle eieren uit de schappen te halen. Klanten die in de afgelopen dagen eieren hebben gekocht bij Aldi kunnen die zonder kassabon terugbrengen. Eerder besloot het bedrijf alleen de eieren van besmette bedrijven te weren.

Lees ook: Hoe herken ik een besmet ei? En negen andere vragen

Nederlandse eieren

Donderdag besloot de Duitse supermarktketen REWE geen Nederlandse eieren meer te verkopen. Duitsland is voor Nederland een belangrijk exportland. Twee op de drie Nederlandse eieren worden in Duitsland verkocht.

Nog altijd zijn 138 pluimveebedrijven dicht. De brancheorganisatie schat dat de schade in de miljoenen loopt. Het Openbaar Ministerie is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek gestart hoe het middel Fipronil in de stallen terecht is gekomen. Het middel mag namelijk niet gebruikt worden in de stallen.

Verschillende dierenorganisaties hadden vrijdag nog een kort geding aangespannen om te voorkomen dat de kippen van de besmette bedrijven ook worden afgemaakt. Maar de rechter wees dat verzoek af.

    • Belia Heilbron