‘Airbnb’ers verhuren woning vaak te lang’

Airbnb-verhuurders negeren regelmatig de 60-dagengrens. Dat blijkt uit een onderzoek van vier Europese kranten.

Foto Koen van Weel / ANP

Veel woningen die aangeboden worden via de website Airbnb worden langer dan de toegestane zestig dagen verhuurd. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Trouw, De Tijd, de Süddeutsche Zeitung en Le Monde. Vier op de tien Nederlanders verhuurt de woning langer dan zestig dagen, iets wat in Amsterdam niet toegestaan is.

De gemeente Amsterdam sloot vorig jaar als enige gemeente een overeenkomst met Airbnb en beperkte daarmee het maximale aantal verhuurdagen tot zestig. Rotterdam, Utrecht en Den Haag hanteren die limiet bijvoorbeeld niet, maar ervaren ook minder overlast dan de hoofdstad. Het doel van de maatregel was om illegale verhuur tegen te gaan en daarmee de drukte en overlast in de stad te beperken. Verhuurders die de maximale termijn negeren, riskeren in de hoofdstad een boete van 20.500 euro.

Meeste langverhuurders in Nederland

Het onderzoek van de vier kranten is gebaseerd op gegevens van Airbnb en data-analist AirDNA. Het totale onderzoek richt zich op de landen Nederland, België, Zwitserland, Frankrijk en Duitsland. Van die landen is Nederland het land met het hoogste percentage langverhuurders (42 procent). Volgens Airbnb zelf is het percentage te lang verhuurde woningen ten opzichte van vorig jaar juist flink gedaald.

Van de vijf onderzochte landen biedt Amsterdam de duurste Airbnb-woningen aan. Een gemiddelde Airbnb-overnachting kost in Amsterdam 171 euro. In Parijs is dat 106 euro en in Berlijn en Brussel gemiddeld 80 euro.

Ondanks de hoge huurprijzen blijft de populariteit van het platform toenemen. In mei van dit jaar werden 134.000 nachten geboekt in de hoofdstad, aldus Trouw. In dezelfde maand in 2016 lag dat aantal 15 procent lager.

Maatregelen

De zestigdagentermijn was aanvankelijk bedoeld om huisjesmelkers, die panden opkopen en het hele jaar verhuren, tegen te gaan. Verhuurders van een Amsterdamse woning krijgen in hun account een automatische teller te zien die aangeeft hoeveel dagen de woning nog verhuurd mag worden. Na vijftig dagen krijgen verhuurders een waarschuwing te zien en na zestig dagen worden advertenties voor gehele appartementen of woningen onzichtbaar voor huurders.

Bekijk de animatie over hoe Amsterdam met Airbnb worstelt:

Registratieplicht voor verhuurders

Toch is de 60-dagenregeling niet waterdicht. Verhuurders die een deel van hun woning verhuren (veertig procent of minder van de totale oppervlakte) vallen onder de Bed & Breakfast-regeling en mogen dat deel van hun woning langer dan zestig dagen verhuren.

Lees ook: Waarom niemand grip krijgt op Airbnb-verhuur

De 60-dagen-regel is niet de enige maatregel die de gemeente Amsterdam recent invoerde om het toerisme in te dammen. Naast een maximale verhuurtermijn maakte de gemeente Amsterdam in mei bekend registratieplicht voor verhuurders te gaan hanteren. Verhuurders die hun woning via Airbnb willen verhuren, moeten dit per 1 oktober verplicht bij de gemeente melden. Wie dit niet doet, kan een boete krijgen. Airbnb zelf riep burgers in mei nog op om tegen deze maatregel te protesteren.