Zuiveringen

Turkije vervangt hele legertop, op de stafchef na

De Opperste Militaire Raad van Turkije is woensdag overeengekomen dat de top van het Turkse leger vervangen moet worden. De hoofden van de land- en luchtmacht en de marine worden afgezet, meldt Reuters. Alleen de stafchef kan blijven zitten. President Erdogan moet het voorstel nog goedkeuren. De vervangers van de legertop zijn ook al aangekondigd. Het gaat om functionarissen die momenteel op andere plaatsen in het Turkse leger werken. Hoewel de Opperste Militaire Raad officieel een keer per jaar samenkomt, was deze vergadering al de derde sinds de coup van vorig jaar. In de nasleep van de coup zijn grote zuiveringen doorgevoerd: onder anderen 140 generaals en admiraals zijn afgezet wegens vermeende banden met Gülen. Meer dan 7.400 militairen moesten sinds juli vorig jaar hun functie neerleggen. (NRC)