Vladimir Klitsjko stopt met boksen

Het legendarische Oekraïense zwaargewicht was tweevoudig wereldkampioen. In april vocht hij een memorabel laatste gevecht tegen Anthony Joshua.

Vladimir Klitsjko in training op Wembley, voor zijn titelgevecht in april 2017. Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

Er komt geen rematch van het legendarische wereldtitelgevecht tussen Anthony Joshua en Vladimir Klitjsko van afgelopen april. De 41-jarige Klitsjko uit Oekraïne beëindigt zijn bokscarrière na 69 profwedstrijden, waarvan hij er 64 won (53 knock-outs), zo maakte hij donderdag bekend.

Klitsjko, met de bijnaam Dr. Steelhammer, is tweevoudig wereldkampioen in het zwaargewicht. Hij heeft de kampioenschapsriem van alle grote boksbonden in bezit gehad. Tussen 2006 en 2015 was Klitsjko de wereldkampioen van de IBF en de IBO, totdat hij zijn titels verloor aan de Brit Tyson Fury. Ook Vladimirs broer Vitali, de huidige burgemeester van Kiev, had een grootste bokscarrière. Samen heersten ze jarenlang in het zwaargewicht.

Afgelopen april vocht Vladimir Klitsjko zijn laatste gevecht. Daarbij probeerde hij opnieuw een paar wereldtitels in de wacht te slepen, tegen de 27-jarige Brit Anthony Joshua. Op het spel stonden de titel van de IBF, die in het bezit was van Joshua, en de vacante titels van de WBA en IBO.

Voor 90.000 toeschouwers in een uitverkocht Wembley ontspon zich een gevecht dat de bokswereld zich nog lang zal herinneren. Zowel Joshua als Klitsjko gingen meerdere keren tegen de grond, maar knokten zich terug in de wedstrijd. Joshua had uiteindelijk elf rondes nodig om Klitjsko definitief te verslaan.

Joshua hoopte dat Klitsjko nog zin had in een rematch, op 11 november in Las Vegas, maar Klitsjko vindt het genoeg: “Ik heb alles bereikt waar ik van heb gedroomd.”

    • Joram Bolle