Verwarring over ei houdt aan

Voedselveiligheid

Eet tot zondag, als u dat aankunt, even geen eieren, zei een NVWA-directeur. De dag erop wilde de voedselwaakhond dit niet herhalen. Hoe zit het nu met het ei?

Is het eten van een ei nu wel of niet veilig? De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft hierover dinsdagavond verwarring gezaaid en deze, tot grote onvrede van de pluimveesector, de hele woensdag niet kunnen wegnemen.

De onduidelijkheid ontstond toen de tweede man van de NVWA, plaatsvervangend inspecteur-generaal Freek van Zoeren, dinsdag in actualiteitenprogramma Nieuwsuur adviseerde tijdelijk geen eieren te eten: „Als iemand zegt dat hij kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden.” Van Zoeren noemde zondag, omdat dan alle tests naar kippenbedrijven die mogelijk besmet zijn met fipronil zouden zijn uitgevoerd.

Een dag later wilde de woordvoerder van de NVWA, Paula de Jonge, het advies van Van Zoeren niet herhalen. Ze zei het „lastig” te vinden hoe ze hiermee om moest gaan en hield vast aan het advies alleen eieren te laten staan waarvan bewezen is dat ze te veel fipronil bevatten. „We doen onderzoek naar ongeveer eenvijfde van de sector”, zei ze. „Je wil niet de hele sector in diskrediet brengen.” 

De NVWA kondigde aan de testuitslagen van de mogelijk besmette bedrijven woensdagavond naar buiten te brengen, in plaats van zondag. Uiteindelijk stelde de NVWA dit uit tot deze donderdag.

Dit werd gemeld na overleg, woensdagmiddag, op het NVWA-kantoor in Utrecht met vertegenwoordigers van de pluimveesector, boerenorganisatie LTO en koepelorganisaties die in naam van de supermarkten opereren. Ook de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken zijn nauw betrokken bij de fipronilbesmettingen.

Volgens Eric Hubers van boerenorganisatie LTO veroorzaakt de NVWA onrust bij de consument. Tegen de NOS zei hij de uitspraak van Van Zoeren „verschrikkelijk” te vinden en bovendien „totaal onnodig”, omdat sinds vorige week al geen verdachte eieren meer in de supermarkt liggen. Dat laatste bevestigt de NVWA.

Maandag waarschuwde de NVWA consumenten voor het eerst voor eieren met een te hoog fipronilgehalte. De bron van de besmetting is vrijwel zeker DEGA-16, een bestrijdingsmiddel tegen bloedluis, een parasiet waarvan kippen behoorlijk ziek kunnen worden. De toezichthouder heeft op zijn site een lijst met codes gepubliceerd van eieren waar te veel fipronil in zit. Elk kippenbedrijf heeft een eigen code. Inmiddels staan op de NVWA-lijst 28 codes.

Barneveld pagina 4-5