Uitstel groot DNA-onderzoek in zaak-Verstappen

De beschikbaarheid van nieuw afnamemateriaal, vanaf januari 2018, zorgt volgens de politie voor een efficiëntere en snellere verwerking.

Monument voor Nicky Verstappen op de Brunsummerheide, in de buurt van de plek waar de toen 11-jarige jongen in 1998 werd vermoord.
Monument voor Nicky Verstappen op de Brunsummerheide, in de buurt van de plek waar de toen 11-jarige jongen in 1998 werd vermoord. Foto Marcel van Hoorn/ANP

De start van een groot DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak rond de vermoorde Nicky Verstappen is met enkele maanden uitgesteld. De inzet van nieuw verzamelmateriaal zorgt ervoor dat de politie heeft besloten om pas in het eerste kwartaal van 2018 DNA-materiaal te gaan afnemen.

Afgelopen mei werd aangekondigd dat er een groot onderzoek komt waarbij zo’n 15.000 mannen in de regio Limburg worden opgeroepen vrijwillig hun DNA af te staan. De politie wil dit materiaal vergelijken met sporen die in 1998 zijn gevonden op de kleding van de toen 11-jarige Verstappen. Het jongetje werd tijdens een vakantiekamp in de buurt van Heerlen vermoord, maar de dader is nooit gepakt.

De politie hoopt via een gedeeltelijke match van een DNA-familieprofiel meer zicht te krijgen op de mogelijke dader. Het opstellen van zo’n profiel is sinds 2012 mogelijk en werd eerder succesvol toegepast in de zaak rond de verkrachting van en moord op de Friese Marianne Vaatstra, uit 1998. Dat onderzoek leidde uiteindelijk tot de aanhouding en bekentenis van Jasper S. Hij werd in 2013 veroordeeld tot achttien jaar cel.

Lees ook: Zwijgzaamheid over een zedenverleden

Nieuwe DNA-sets

De reden dat het onderzoek nu enkele maanden later wordt gestart is dat er nieuwe DNA-sets beschikbaar zijn gekomen. Die zijn goedkoper en vergen bovendien slechts één handeling van degene die het DNA afneemt. Bij de vorige methodiek moesten handelingen meerdere keren herhaald worden. Bovendien sluit de wijze van afnemen aan bij de vernieuwde verwerkingsmethode van forensisch instituut NFI. De politie hoopt hierdoor sneller antwoord te krijgen op de vraag of er wellicht sprake is van een match.

Na de aankondiging van het grote DNA-verwantschapsonderzoek kwamen er bij de politie ook nog meer dan honderd tips binnen over de zaak. Deze worden momenteel bekeken en nagetrokken.

    • Jorg Leijten