Tweede Wereldoorlog

‘Polen bereidt megaclaim tegen Duitsland voor’

De Poolse regering dreigt met een torenhoge claim tegen Duitsland wegens schade ondervonden in de Tweede Wereldoorlog. Polen bekijkt de juridische mogelijkheden daartoe, zei Arkadiusz Mularczyk, parlementariër van regeringspartij PiS woensdag tijdens de herdenking van de Opstand van Warschau (1944). Hij omschreef het initiatief volgens EUobserver als een „morele taak”. Het voormalige communistische regime in Polen zag in 1953 af van claims tegen Duitsland, maar volgens de Poolse minister van Defensie Antoni Macierewicz telt dat niet omdat het zou gaan om een „Sovjet-vazalstaat”. Partijleider Jaroslaw Kaczynski kondigde eerder deze week al aan dat Polen „enorme bedragen” zou claimen. Hij sprak van een „historisch tegenoffensief” dat de Poolse regering voorbereidt. (NRC)

    • Eva Cukier