Terreurlijst

Banktegoeden jihadi’s bevroren

Negen personen met de Nederlandse nationaliteit zijn donderdag toegevoegd aan de nationale terrorismelijst. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze zijn op de lijst gezet omdat zij betrokken zijn bij terroristische activiteiten in Irak en Syrië, meest van IS. Zij kunnen nu niet meer bij hun geld. Zo moet worden voorkomen dat aanslagen vanuit Nederland worden gefinancierd. Doordat zij op de lijst staan, krijgen zij ook geen bijstandsuitkering, hypotheek, studiefinanciering of zorg- en huurtoeslag. Op de terrorismelijst staan nu drie organisaties en 121 personen. Van hen zijn er 28 vrouw. De lijst is het afgelopen jaar snel gegroeid: in januari 2016 stonden er nog 39 namen op. Van de negen toegevoegde personen zijn er zes vrouw. (NRC)