Neymar officieel weg bij Barcelona

Vertegenwoordigers van de voetballer hebben diens contract bij FC Barcelona voor 222 miljoen euro afgekocht.

Neymar (met zonnebril) met zijn vertegenwoordigers.
Neymar (met zonnebril) met zijn vertegenwoordigers. Foto Javier Soriano/AFP

De Braziliaanse voetballer Neymar is officieel weg bij FC Barcelona. Vertegenwoordigers van Neymar hebben donderdagavond de 222 miljoen euro betaald die nodig was om het contract van de speler te ontbinden, meldt de Spaanse voetbalclub. Daarmee is de overgang van aanvaller naar Paris Saint-Germain, de duurste transfer uit de voetbalgeschiedenis, praktisch een feit.

Eerder op donderdag probeerde de Spaanse voetbalcompetitie La Liga de transfer nog tegen te houden. De voetballiga liet weten dat ze de betaling door PSG van de afkoopsom niet zou accepteren. La Liga betwijfelde of de Parijse club zich wel aan de regels voor financiële fair-play houdt.

Cheque

De transfer van Neymar naar PSG hangt al dagen in de lucht. Donderdagmiddag leek de recordtransfer van 222 miljoen zich eindelijk te voltrekken toen een delegatie van PSG en advocaten van Neymar zich meldden zich bij het gebouw van de Liga, de Spaanse variant van de Nederlandse Eredivisie NV. Ze wilden het bedrag in de vorm van een cheque deponeren, maar werden de deur gewezen.

FC Barcelona-president Josep Maria Bartomeu heeft in de Spaanse media al laten weten dat de Fransen “geen cent korting krijgen” als ze Neymar willen overnemen.

“Als Neymar weg wil, moet PSG die som betalen. Tot de laatste cent”.

Voetballer Neymar, de aanvaller van FC Barcelona, wordt met zijn naderende overstap de duurste voetballer in de historie van het voetbal. Zijn club maakte woensdag officieel bekend dat de Braziliaan een transferverzoek heeft ingediend. Neymar zelf dringt ook aan op een transfer en nam al afscheid van zijn teamgenoten.

Twitter avatar FCBarcelona FC Barcelona Neymar Jr hasn’t trained on Wednesday with the permission of the coach #FCBlive

Met de transfer en alles eromheen zou in totaal een bedrag tussen de 500 en 600 miljoen euro gemoeid zijn. 222 miljoen euro voor het afkopen van het contract, 36 miljoen euro als tekengeld voor Neymar en een recordsalaris van 60 miljoen euro bruto per jaar voor vijf seizoenen, melden zowel Franse als Spaanse media.

Transferclausule

In het contract van de 25-jarige voetballer is een clausule opgenomen die bepaalt dat de Braziliaan voor een bedrag van 222 miljoen euro de club kan verlaten. De Qatarese eigenaars van PSG zijn bereid die recordsom op tafel te leggen.

In het Spaanse voetbal gebeurt het vaker dat een speler de transferclausule in zijn contract afbetaalt bij La Liga zodat de voetballer, Neymar in dit geval, vrij is om te gaan waar hij heen wil. De nieuwe club betaalt de betreffende transfersom aan de speler. La Liga stort de transfersom over naar de verkopende club, Barcelona in deze, en Neymar kan zijn transfer naar PSG verder uitonderhandelen.

Lees ook: Geruchtmakende deals constante in Neymars voetballeven

Helemaal als een verassing komt de weigering niet. La Liga-baas Tebas zei eerder tegen de Spaanse sportkrant Mundo Deportivo dat hij de naderende transfer tegen wilde houden:
“We zullen een aanklacht indienen bij de UEFA en als de Europese voetbalbond niets doet, gaan we naar het sporttribunaal in Zwitserland. Als dat ook niets oplevert gaan we naar de rechter in Frankrijk en Spanje.”

Opmars van het Franse voetbal

PSG behoort met een jaaromzet van 521 miljoen euro tot de rijkste voetbalclubs ter wereld. Het Franse voetbal is al langer aan een opmars bezig, mede dankzij de oliedollars uit Qatar. Sinds 2011 is Paris Saint-Germain in handen van de Qatar Investment Authority, de investeringsmaatschappij van de Qatarese staat.

De Parijse club werkte afgelopen seizoen met een begroting van een half miljard euro. Dat is bijna drie keer zoveel als ‘achtervolger’ Olympique Lyon, dat ‘slechts’ 180 miljoen euro te besteden heeft. De Argentijn Angel di María kwam bijvoorbeeld in 2015 voor liefst 63 miljoen euro naar PSG over van Manchester United.

Lees ook: In het voetbal groeide Qatar uit tot een basisspeler

Nadat Qatar het WK voetbal (2022) en het WK wielrennen (2016) binnen had gehaald, kocht het ook de Spaanse voetbalclub Málaga en sloot het een sponsordeal met FC Barcelona (166 miljoen euro voor vijf jaar). Barcelona verlengde dat contract niet, tot ongenoegen van de Qatari. Spaanse kranten melden dat dat wellicht de reden is dat de Qatari zich mengen in de transfer van Neymar.