PSG bevestigt komst Neymar voor recordbedrag

Met de transfer en alles eromheen zou in totaal een bedrag tussen de 500 en 600 miljoen euro gemoeid zijn.

Foto Lluis Gene/AFP

De Braziliaanse aanvaller Neymar verlaat FC Barcelona voor Paris Saint-Germain. Dat bevestigt de Franse club donderdagavond. Neymar heeft een contract getekend voor vijf jaar. Met de transfer is een einde gekomen aan een slepende soap. Het is veruit de duurste voetbaltransfer aller tijden. De afgelopen weken werd de transfer meermaals gemeld, maar tot akkoord kwam het niet.

Met de transfer en alles eromheen zou in totaal een bedrag tussen de 500 en 600 miljoen euro gemoeid zijn. 222 miljoen euro voor het afkopen van het contract, 36 miljoen euro als tekengeld voor Neymar en een recordsalaris van 60 miljoen euro bruto per jaar voor vijf seizoenen, melden zowel Franse als Spaanse media.

Neymar speelde sinds 2013 bij Barça. Vorig jaar nog verlengde hij zijn contract tot 2021. Daarin werd een afkoopsom van 222 miljoen euro opgenomen. De 25-jarige Braziliaan heeft die som nu voldaan, vermoedelijk met geld dat hij heeft gekregen van de Qatarese eigenaars van PSG.

Lees ook: Geruchtmakende deals constante in Neymars voetballeven

Eerder op donderdag probeerde de Spaanse voetbalcompetitie La Liga Neymars overgang naar Parijs nog tegen te houden. De transfer zou tegen de regels van de financiële fair-play zijn, dus stond de voetballiga niet toe dat het kamp van Neymar de afkoopsom aan Barcelona zou betalen. Aan het begin van de avond maakte Barça alsnog bekend dat vertegenwoordigers van Neymar het bedrag voldaan hadden.

Foto ANP

De duurste transfer tot nu toe was die van Paul Pogba. In 2016 telde Manchester United 105 miljoen euro neer voor Pogba. Toen de transfer van Pogba aanstaande was, telde zijn club Juventus al 90 miljoen euro neer voor spits Gonzalo Higuaín van Napoli. Lang leek Real Madrid met het aantrekken van Cristiano Ronaldo (94 miljoen euro in 2009) absolute koploper. Het overklaste zichzelf door in 2013 Gareth Bale over te nemen van Tottenham Hotspur voor iets meer dan 100 miljoen euro.

Einde aan MSN

Met het vertrek van de Braziliaan komt er een einde aan Barca’s gevreesde tridente MSN, bestaande uit Messi, Suárez en Neymar. Ook afgelopen seizoen waren zij een van de gevaarlijkste aanvalstrio’s van Europa. Met z’n drieën waren ze goed voor meer dan honderd goals.

Foto Hector Retamal/AFP

De Braziliaan scoorde 105 doelpunten in 186 wedstrijden. Neymar werd al op jonge leeftijd beschouwd als een wonderkind, een voetballer met unieke kwaliteiten, zoals zijn onnavolgbare dribbels op de linkerflank. De aanvaller maakte vier jaar geleden voor 88 miljoen euro de overstap van het Braziliaanse Santos naar Barcelona.

Neymar werd de laatste weken nadrukkelijk in verband gebracht met een transfer naar Paris Saint-Germain. In die tijd liep hij boos weg van een training, zegde promotieafspraken af en liet openlijk blijken weg te willen.

De laatste week van de soap van moment tot moment

De Franse krant Le Parisien meldde maandagochtend dat de Braziliaanse aanvaller dinsdagavond vanuit China naar Parijs reist om de laatste details rond de spraakmakende overgang af te ronden. Neymar verblijft momenteel wegens commerciële verplichtingen in Azië. De sponsor in Azië laat weten dat Neymar vanwege verplichtingen niet aanwezig zal zijn.

Woensdagmorgen horen we voor het eerst iets van Barcelona. De club meldt op Twitter dat Neymar met toestemming van de coach niet traint. Hij zou om 9.00 uur ‘s ochtends even op het trainingscomplex geweest zijn, om vervolgens een half uur later weer te vertrekken. In dat half uur lichtte hij de spelersgroep en de club in over zijn beslissing.

Twitter avatar FCBarcelona FC Barcelona Neymar Jr hasn’t trained on Wednesday with the permission of the coach #FCBlive

FC Barcelona bevestigde enkele uren later dat de Braziliaan de club wil verlaten. “Voor de ochtendsessie heeft Neymar de wens uitgesproken niet verder te gaan bij onze club. Hij heeft daarom toestemming gekregen de training te laten schieten en zijn toekomst te bepalen”, meldde FC Barcelona woensdag op de website.

“Neymar heeft, in aanwezigheid van zijn vader, tevens belangenbehartiger, laten weten dat hij de club gaat verlaten. FC Barcelona heeft hen verteld vast te houden aan de clausule in zijn contract die bepaalt dat zijn afkoopsom 222 miljoen euro is, een bedrag dat volledig moet worden betaald. Zolang er geen oplossing is blijft Neymar onder contract bij Barcelona maar met een tijdelijke toestemming om niet mee te trainen.”

Neymars zaakwaarnemer, Wagner Ribeiro, tweette even later een foto met als bijschrift: “Het prachtige Parijs, de Eiffeltoren, de wijn, de gastronomie en het voetbal.”

Twitter avatar wagneribeiro_ Wagner Ribeiro Paris maravilhosa , da Torre Eifel, do vinho, da gastronomia e do FUTEBOL. https://t.co/iuWuRM6moW

De som geld zou via een omweg, naar verluidt via Qatar, overgemaakt worden aan Barcelona. En die laatste constructie kan nog voor een obstakel zorgen. Neymar zou volgens media een contract tekenen waarmee hij in dienst treedt van Qatar 2022, het comité dat het WK voetbal organiseert en onderdeel is van de Qatarese regering. Zij keren hem vervolgens een bedrag uit waarmee hij zijn clausule bij Barcelona kan betalen. Als hij dat eenmaal gedaan heeft, kan hij zelf beslissen naar welke club hij gaat. Dat zou dan PSG worden.

Vergelding van de Qatari

Qatar zou dit doen, omdat Qatar Airways niet meer op het shirt prijkt van Barcelona. Dat was de afgelopen jaren shirtsponsor van de Catalanen. Als een soort vergelding zouden de Qatari nu Neymar wegkopen, die naar verluidt al langer baalt dat hij in de schaduw van Messi en Suarez speelt bij Barcelona.

Zowel Josep Bartomeu, de Catalaanse clubpresident, als de Spaanse bondsvoorzitter Javier Tebas hebben in Spaanse media gezegd dat zij overwegen een klacht in te dienen over de gang van zaken rondom de transfer.

Volgens Sport en El Periódico spreekt Tebas, van financiële doping en hij verzekert dat zijn bond al een klacht heeft voorbereid die ze gaan voorleggen bij de UEFA, de EU en de Zwitserse tribunalen.

Tebas liet woensdag in de sportkrant AS weten dat hij de transfer niet zou accepteren. Volgens Tebas overschrijdt de Franse club de Financial Fair Play regels. Sky Sports wist echter via een bron binnen de UEFA dat LaLiga, zoals de Spaanse competitie heet, niet de macht heeft een transfer tegen te houden. Volgens de regels van de UEFA mag een club niet meer dan 70 procent van de omzet aan spelerskosten uitgeven.

‘Nee, PSG betaalt de clausule’

Ongeacht of de deal legaal is of niet, zaakwaarnemer Ribeiro snelde zich naar de bijeengekomen pers in Parijs om de financiële constructie te ontkennen. PSG zou de hele afkoopsom op zich nemen, niet de Qatari. Inmiddels maakten media melding van de aanstaande medische keuring van de aanvaller. Die zou vrijdag zijn.