Parijs en LA zorgden in het verleden voor olympische primeurs

Olympische Spelen

Honderd jaar na de laatste Olympische Zomerspelen in Parijs is de stad in 2024 opnieuw organisator van het sportevenement. Vier jaar later is Los Angeles aan de beurt. Voor beide steden wordt het de derde keer. Een greep uit de olympische geschiedenis.

1900: Parijs

Na de eerste moderne Olympische Spelen, in 1896 in Athene, was vier jaar later Parijs organisator. Om het evenement financieel rond te krijgen, werden de Spelen verbonden aan de wereldtentoonstelling die op datzelfde moment plaatsvond in de Franse hoofdstad. Het comité van die tentoonstelling was hierdoor verantwoordelijk voor het organiseren van de Spelen. Daarin bleek maar weinig interesse, met als gevolg dat de verschillende onderdelen in zeer gebrekkige accommodaties gehouden werden.

Nederland deed voor het eerst mee en won in totaal vijf medailles.

Ook vrouwen mochten voor het eerst op beperkte schaal meedoen aan de Spelen. De Engelse tennisster Charlotte Cooper, doof sinds haar 26de, werd de eerste vrouwelijke winnaar van een gouden medaille. Ze won goud in zowel het enkelspel als het dubbelspel.

Charlotte Cooper:

1924: Parijs

Voor de tweede keer werden de Olympische Zomerspelen in de Franse hoofdstad georganiseerd. Duitsland werd uitgesloten van deelname vanwege zijn rol in de Eerste Wereldoorlog.

1924 was vooral een jaar van vele primeurs. Zo was er voor het eerst een Olympisch dorp, werd het motto Citius, Altius, Fortius (sneller, hoger, sterker) geïntroduceerd en werden voor het eerst volksliederen van de winnaars gespeeld bij de medaille-uitreikingen.

Opvallend waren de prestaties van de Amerikaan Johnny Weissmuller. Hij won op één dag drie medailles: twee keer goud bij het zwemmen en brons bij het waterpolo. Later die Spelen behaalde hij nog eens goud op een zwemonderdeel. Weissmuller werd niet alleen bekend door zijn sportprestaties. Hij was ook acteur en speelde onder andere de rol van Tarzan in meerdere films.

Johnny Weismuller in actie:

1932: Los Angeles

Los Angeles was het enige land dat zich voor deze Spelen kandidaat had gesteld. Door een economische crisis waren er veel minder deelnemers dan bij de voorgaande editie in Amsterdam. Desondanks werd het Memorial Coliseum omgebouwd tot het grootste Olympische stadion tot dan toe: er was plek voor ruim honderdduizend mensen.

Een bijzondere deelnemer aan deze Spelen was de Amerikaanse Mildred Didrikson Zaharias. De alleskunner stond beter bekend onder de naam ‘Babe’ Zaharias. De atlete won in Los Angeles gouden medailles op de 80 meter horden en bij het speerwerpen. Bij het hoogspringen werd ze tweede. Ook bij andere onderdelen had Zaharias nog kans gemaakt op prijzen, alleen mochten vrouwen aan maximaal drie individuele atletiekonderdelen deelnemen.

Later was Zaharias nog succesvol als golfer en was ze de eerste vrouw op de PGA Tour.

‘Babe’ Zaharias:

1984: Los Angeles

Voor de tweede keer Olympische Spelen in Los Angeles, wederom nadat niemand anders zich kandidaat had gesteld. Omdat de Spelen ervoor, in Moskou, werden geboycot door de Amerikanen – de zogeheten ‘Sovjetboycot’ – was het bij deze Spelen andersom.

Nederland werd dertiende met dertien medailles, waaronder de eerste gouden medaille voor de hockeyvrouwen.

De Amerikaanse atleet Carl Lewis was de succesvolste sporter van deze Spelen. Hij wist de prestatie van landgenoot Jesse Owens uit 1936 te evenaren door vier gouden medailles tijdens één Olympisch evenement te winnen – een doel dat hij zich voorafgaand aan de Spelen had gesteld. Hij wint goud op de 100 en 200 meter, bij het verspringen en op de 4×100 meter estafette.

In hetzelfde jaar werd Lewis geselecteerd door basketbalclub de Chicago Bulls. Tot een debuut in de NBA komt het echter nooit.

Carl Lewis:

    • Maike van Leeuwen