Oude benzineauto toch geweerd uit centrum Rotterdam

Modellen van vóór 1992 mochten sinds juni de milieuzone in de binnenstad juist weer inrijden.

Foto Bart Maat/ANP

Bezitters van oldtimers die op benzine rijden, mogen het centrum van Rotterdam toch niet meer in. Benzine- en LPG-auto’s gebouwd vóór 1 juli 1992 vallen voortaan weer onder de beperkingen van de milieuzone in de binnenstad. Dat heeft wethouder Pex Langenberg (D66, Mobiliteit) donderdag bepaald in een nieuw verkeersbesluit.

De stap van de gemeente is een reactie op een besluit van de Rotterdamse rechtbank in juni. Die bepaalde toen dat oldtimerbezitters de milieuzone weer mochten inrijden, omdat de gemeente te weinig rekening had gehouden met hun belangen. Bovendien waren er volgens de rechtbank zo weinig oldtimers, dat ze amper invloed hebben op de totale uitstoot.

Oldtimerclub

Een bezwaar van de oldtimerclub Stichting Rotterdamse Klassiekers was de aanleiding voor de rechtszaak die leidde tot de tijdelijke opheffing van het oldtimerverbod. “Anderhalf jaar geleden hebben we al voorspeld dat de rechter dit ging zeggen. Gewoon op grond van gegevens van de gemeente zelf”, zei stichtingslid Sander Jongerius toen.

Lees ook: Mogelijk klachtenstroom na uitspraak over milieuzone

In het nieuwe verkeersbesluit maakt de gemeente beter duidelijk waarom zij van mening is dat oude benzineauto’s uit het centrum moeten verdwijnen. Zo hoopt Rotterdam te voorkomen dat de rechter opnieuw dwars gaat liggen. “Het weren van oude benzineauto’s is essentieel om de uitstoot van stikstofoxiden in de stad blijvend en verder terug te dringen”, zegt wethouder Langenberg. De Stichting Rotterdamse Klassiekers heeft aangekondigd opnieuw bij de rechter bezwaar te gaan maken, meldt RTV Rijnmond.

De milieuzone in het centrum van Rotterdam is sinds 1 januari 2016 van kracht. Naast oude benzineauto’s mogen ook diesels van vóór 2001 niet meer in de binnenstad komen. Dat verbod blijft wel overeind. Volgens de gemeente is sinds de milieuzone er is, de uitstoot van roet verminderd met 29 procent. Stikstofdioxoden zouden 12 procent minder zijn uitgestoten. Het aantal oude diesels dat door het stadscentrum rondrijdt, is bijna gehalveerd.