OM in beroep tegen vrijspraak ex-wethouder CDA

Volgens de rechtbank was er onvoldoende bewijs dat de seksuele relatie van Eeuwit K. (31) met een 16-jarig meisje onvrijwillig was.

Foto Roos Koole/ANP

Het OM in Rotterdam gaat niet akkoord met de vrijspraak van Eeuwit K. (31) en tekent daarom beroep aan. De rechtbank sprak de oud-wethouder van het CDA in Gorinchem woensdag vrij van ontucht, omdat niet voldoende aangetoond kan worden dat zijn seksuele relatie met een 16-jarig meisje onvrijwillig was.

Er was anderhalf jaar celstraf tegen K. geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het OM was van mening dat K. misbruik maakte van zijn positie en dat er door het leeftijdsverschil sprake was van ontucht.

Na enkele weken verbrak het meisje de relatie op eigen initiatief. Dat zag de rechtbank mede als bewijs dat er geen sprake was van misbruik. Ook bepaalde het meisje zelf waar en wanneer de twee iets afspraken.

Eeuwit K. was ten tijde van de affaire fractievoorzitter van het CDA. Toen het meisje aangifte deed op advies van de dominee van de kerk waar beiden kwamen, was hij inmiddels wethouder. Hij gaf zijn functie op. Bij de politie, waar hij daarvoor werkte, was hij toen ook niet meer welkom.

    • Joram Bolle