Nog eens negen Nederlanders op terrorismelijst

Demissionair minister Koenders heeft negen namen aan de lijst toegevoegd. Zij zijn betrokken bij terroristische activiteiten in Syrië en Irak.

Minister Koenders (PvdA).
Minister Koenders (PvdA). ANP / Valerie Kuypers

Nog eens negen Nederlanders zijn donderdag toegevoegd aan de nationale terrorismelijst. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Demissionair minister Bert Koenders (PvdA) heeft hen op de lijst gezet omdat zij betrokken zijn bij terroristische activiteiten in Irak en Syrië. Opname op de lijst betekent dat zij niet meer bij hun geld kunnen. Zo moet worden voorkomen dat aanslagen vanuit Nederland worden gefinancierd.

Op de terrorismelijst staan nu drie organisaties en 121 personen. Van hen zijn er 28 vrouw. Het leeuwendeel is naar Syrië of Irak afgereisd om daar radicaalislamitische terreurorganisaties bij te staan. Doordat zij op de lijst staan hebben zij geen toegang meer tot hun bankrekening en krijgen zij geen bijstandsuitkering, hypothecaire lening, studiefinanciering, zorg- en huurtoeslag. Ook krijgen zij extra controles wanneer zij reizen. De lijst is het afgelopen jaar snel gegroeid: in januari 2016 stonden er nog 39 namen op.

Van de negen toegevoegde personen zijn er zes vrouw. Tot eind vorig jaar telde de lijst haast uitsluitend mannen. Vrouwen spelen volgens inlichtingendienst AIVD echter een belangrijke ondersteunende rol in het inmiddels afbrokkelende kalifaat van terreurorganisatie Islamitische Staat in Syrië en Irak. Zo worden zij ingezet als verpleegster. Daarom worden ook hun tegoeden steeds vaker bevroren en hun pasjes geblokkeerd.

Koenders vindt dat de jihadgangers moeten worden aangepakt omdat ze “bijdragen aan het meedogenloze geweld in de regio”. “Daarnaast vormen ze een potentieel gevaar na terugkeer in de Nederlandse samenleving.”

9/11

Na de aanslagen van 9/11 zijn de Verenigde Naties hun leden gaan verplichten om een lijst op te stellen met mensen die in verband worden gebracht met terroristische activiteiten. Het doel is om terroristen en hun netwerken te dwarsbomen bij de uitvoering van hun (reis)plannen.

Koenders zei begin januari nadrukkelijk dat de lijst uitgebreid moest worden. “Dit is een goed begin. Jaarlijks reizen er wereldwijd echter veel mensen naar het buitenland om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. We moeten dit beleid dus intensiveren om effectiever te zijn – niet alleen Nederland, maar juist ook internationaal.” De minister wil dan ook dat gegevens wereldwijd worden gedeeld.

    • Bas Tooms