Meeste pluimveebedrijven blijven gesloten

Minister Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Van Dam van Landbouw vinden alle onrust over de gifeieren “meer dan begrijpelijk”.

Eieren worden op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vernietigd bij een pluimveehouder. Foto Patrick Huisman / ANP

Van de 180 pluimveebedrijven die op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn gesloten, blijven er 138 vooralsnog dicht. In de eieren van deze bedrijven is na onderzoek de verboden stof fipronil aangetroffen. Dat laat de NVWA weten.

De NVWA heeft donderdagavond testresultaten gepubliceerd met de eicodes van de bedrijven waar de stof is aangetroffen in de eieren. De NVWA raadt het eten van eieren van het bedrijf met de code 2-NL-4015502 nog steeds voor iedereen af. Aan de 27 bedrijven met eieren die beter niet aan kinderen worden gegeven, worden nog 32 bedrijven toegevoegd.

Lees ook: Hoe herken ik een besmet ei? En zeven andere vragen

Schippers en Van Dam: onrust is begrijpelijk

Minister Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Van Dam (Landbouw) hebben in een Kamerbrief laten weten dat ze de onrust die is ontstaan over de eieren “meer dan begrijpelijk” vinden. Ze gaan “grondig onderzoeken” hoe de besmetting met het bloedluisbestrijdingsmiddel heeft kunnen gebeuren, maar benadrukken dat de boeren “zelf verantwoordelijk zijn voor het nemen van adequate maatregelen om zijn stallen, kippen en mest fipronil-vrij te krijgen”.

Vanaf vrijdag ‘schone’ eieren in het schap

Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenbranche (CBL) meldt dat er vanaf vrijdag alleen nog ‘schone’ eieren in de schappen zullen liggen. Donderdag besloot Albert Heijn om veertien soorten eieren uit de schappen te halen. Concurrenten Aldi en Lidl weren alleen de eieren van de besmette bedrijven. De De op een na grootste Duitse supermarktketen REWE verkoopt ook voorlopig geen Nederlandse eieren meer. Nederland exporteert jaarlijks ruim 4,5 miljard eieren naar Duitsland.

Maandag waarschuwde de NVWA voor het eerst voor eieren met een te hoog gehalte fipronil, een bestrijdingsmiddel dat niet is toegestaan bij dieren die eieren of vlees voor consumptie produceren.

    • Anouk Eigenraam