‘Mama is mijn beste vriend’

Schrijver herleest deze week zijn puberdagboek. Deel 4: Rebellie

‘Ik hou zielsveel van haar”, had De Jonge Raoul aan het begin van zijn dagboek nog over zijn moeder geschreven. „Mama is de belangrijkste persoon in mijn leven.” Zijn moeder was „wijs en eerlijk, mijn beste vriend”. Maar dat, uiteraard, was voor de puberteit begon. Het eerste teken dat dingen niet langer hetzelfde waren, was toen hij bij terugkomst van het bruggerkamp zijn moeder tussen de andere ouders op de stoep voor zijn middelbare school zag staan. Zijn moeder had een vuurrode bob, en een artistiekerig zwart jurkje. De andere ouders waren normaal. Daarna verdwijnt ze uit zijn dagboek en als ze weer verschijnt heet ze geen ‘mama’ meer, maar ‘Annetta’.

Het is 16 november 1996, de dag waarop moeder Teresa erestaatsburger wordt van de Verenigde Staten en alle opgebouwde spanningen van de laatste maanden tot een dramatisch dieptepunt komen op een schoolfeest in Rotterdam. Zo schrijft onze kleine Nederlandse Annie: