Hagenaren ergeren zich aan Mondriaanmisbaksels

Den Haag viert dit jaar honderd jaar Mondriaan. Deze Hagenaren kregen genoeg van de overdaad aan Mondriaan op straat.

Centraal Station Den Haag.
Centraal Station Den Haag. Foto Branko de Lang/ANP

„Mondriaan-moe.” Menno de Bruijn, designer bij studio Lennarts & De Bruijn, verwoordt met zijn zelfbedachte term ongetwijfeld het sentiment van veel Hagenaren. De stad staat sinds het begin van dit jaar in het teken van 100 jaar Mondriaan en De Stijl. In het Gemeentemuseum opende in februari een overzichtstentoonstelling, en de stad is sindsdien versierd in Mondriaanthema – compleet met gekleurde vlakken op het gemeentehuis en drijvende blokken in de hofvijver. „Dat kan nog wel”, zegt De Bruijn. „Dat zijn grote gebaren.”

#rip #mondriaan #ripmondriaan

Een bericht gedeeld door RIP_Mondriaan (@rip_mondriaan) op

Maar inmiddels zijn de Mondriaan-vlakken overal. Sinds Den Haag Marketing aan lokale winkels en horeca een doe-het-zelfpakket uitdeelde waarmee zij hun eigen zaak kunnen ‘oppimpen’ in Mondriaanstijl, staat het centrum van de stad vol rood-blauw-gele winkelruiten. Daarnaast geven veel ondernemers hun eigen draai aan het thema – denk aan Mondriaantaart, kleding met Mondriaanmotief, Mondriaanservies, cafétafeltjes in rood geel en blauw, bier in Mondriaanflesjes.

„De hoeveelheid is absurd”, zegt De Bruijn, „en het is vaak zo lelijk”. De Stijl is ver te zoeken in de Mondriaan-merchandise, vindt hij. Samen met zijn collega Max Lennarts is De Bruijn daarom de Instagrampagina ‘RIP_Mondriaan’ begonnen, waarop „Mondriaanmisbaksels” worden verzameld.

De pagina ging twee weken geleden online en leidde tot veel reacties. De Bruijn en Lennarts kregen direct allerlei foto’s toegestuurd van mede-Hagenaren die zich ook al maanden ergeren aan de ‘Mondrianisering’ van hun stad. „Zo’n tweederde van wat er op de pagina staat, hebben we zelf gefotografeerd”, zegt De Bruijn. „De rest hebben we opgestuurd gekregen.” De Bruijn en Lennarts posten zo’n twintig foto’s per dag. „Veel mensen worden nu ook weer gek van onze pagina.”

#ripmondriaan #rip #mondriaan

Een bericht gedeeld door RIP_Mondriaan (@rip_mondriaan) op

Wat is De Bruijns favoriete ‘Mondriaanmisbaksel?’ „Even denken, het zijn er zo veel.” Misschien de foto van de vrouw met nét iets te stevige kuiten, gestoken in Mondriaansokken, ín sandalen. Of nee, toch de Mondriaan-urn die hij laatst zag staan in een winkel voor gedenktekens. Die ging direct op Instagram. De Bruijn: „Dat is dus letterlijk RIP Mondriaan.”