Geruchtmakende deals zijn een constante in Neymars carrière

Met de transfer van Neymar worden alle records gebroken. Paris Saint-Germain en zijn Qatarse eigenaars schrikken andermaal niet terug om hun ambities te verwezenlijken.

Foto Yoan Valat/EPA

Het waren de meest krankzinnige negen minuten uit de Champions League-geschiedenis. Met een rake vrije trap, een benutte strafschop en een prachtassist op Sergi Roberto was Neymar betrokken bij de drie goals van Barcelona tegen PSG in die laatste paar minuten in Camp Nou in de return tegen Paris Saint-Germain. Na een 4-0 nederlaag in Parijs drie weken eerder won Barcelona met 6-1 en Neymar trad heel even uit de schaduw van Lionel Messi. Auteur, zogezegd, van ‘la Remontada’, de comeback van de eeuw, 8 maart jongstleden in de achtste finale.

De vernedering die avond was compleet voor de Parijse club en zijn trotse Qatarese eigenaren. Maar het is duidelijk dat PSG deze zomer terugslaat met de transfer van het Braziliaanse wonderkind van 25 jaar.

Barcelona heeft zich lang verzet, maar bevestigde donderdag na dagen van geruchten, speculaties en juridisch getouwtrek dat Neymar de Catalaanse club gaat verlaten. PSG hoest 222 miljoen euro op. Dit astronomische bedrag was vastgelegd als afkoopsom in de vertrekclausule van Neymars contract. Het betreft ruim een verdubbeling van het voorgaande mondiale transferrecord van 105 miljoen euro, dat vorige zomer door Manchester United werd betaald voor Paul Pogba.

Lees ook: PSG bevestigt komst Neymar voor recordbedrag

Samenvatting van de ‘Remontada’ van Barcelona tegen PSG:

Juridische maatregelen

Neymars transfer verloopt niet zonder slag of stoot. De Spaanse profliga probeerde donderdag de overgang naar PSG te blokkeren. La Liga liet weten dat ze de cheque, die Neymars zaakbehartigers op het Madrileense kantoor waren komen afgeven, niet kon accepteren. De bond betwijfelt of PSG zich wel houdt aan de financiële spelregels van de UEFA. De Franse bond reageerde kritisch: ze zei niet te begrijpen waarom de Spanjaarden de betaling afwijzen.

Hierop togen Neymars agenten naar Barcelona om de betaling dan maar bij de club zelf te doen. In de vooravond meldde Barça dat het geld binnen was en dat het contract eenzijdig is ontbonden. „De club zal nu de details van deze operatie doorgeven aan de UEFA zodat die kan bepalen welke disciplinaire verantwoordelijkheden uit deze zaak kunnen voortvloeien.”

Ondergang van de voorzitter

Schimmige constructies zijn een constante in het voetballeven van Neymar. Zijn overgang naar Barcelona in 2013 is tot op de dag van vandaag een vlek op het blazoen van de club die ‘meer dan een club’ als motto voert. De onduidelijkheid rond het totale bedrag ergerde irriteerde de socios, de supporters van de club van wie er één, de apotheker Jordi Cases, met een rechtsgang dreigde als het ware kostenplaatje niet openbaar werd.

Het aanvankelijk door Barça-preses Sandro Rosell gemelde bedrag – „57 miljoen euro zeg ik voor de tigste keer, punt uit” – bleek een te lage weergave. Die liepen, door verschillende ‘mee-eters’ links en rechts, op tot richting de 85 miljoen euro. Rosell zag in het wegkapen van Neymar voor de neus van onder meer Real Madrid het grootste succes van zijn voorzitterschap, maar het werd zijn ondergang. Rosell vertrok en zit momenteel vast voor witwaspraktijken in een niet-gerelateerde zaak.

Ook Barcelona, Neymar en diens vader raakten in juridische problemen. De Spaanse rechter onderzoekt mogelijke fraude bij de benadeling van een betrokken partij.

Is dit wel fair play?

Dan Paris Saint-Germain, dat zich met dank aan de Qatarezen kennelijk in staat acht om het duizelingwekkende bedrag te betalen. De UEFA heeft al bij monde van het hoofd Club Licentiezaken en Financial Fair Play Andrea Traverso aangegeven de (record)transfer te onderzoeken, maar hij zei – uiteraard – nog niet op de hoogte te zijn van details. „PSG moet zich houden aan de regels van Financial Fair Play en aan kunnen tonen dat ze niet meer dan 30 miljoen verlies maken in drie seizoenen.”

De regels schrijven voor dat een club geen al te grote verliezen mag lijden. Dat een kapitaalkrachtige eigenaar als die van PSG in principe ongelimiteerd verliezen kan afdekken, doet er in de systematiek van de UEFA niet toe. De verliezen – meestal veroorzaakt door transfersommen en hoge salarissen – moeten gedekt worden door operationele activiteiten bij clubs.

Een in Spaanse media genoemde mogelijkheid is dat Qatar Sports Investment, dat ook PSG in zijn investeringsportfolio heeft, Neymar via een sponsorcontract van de financiële middelen voorziet waarmee hij zichzelf ‘vrij’ kan kopen bij Barcelona. Daarmee zou de balans van PSG niet onder druk komen te staan.

Lees ook: Qatar groeide in het voetbal uit tot basisspeler.

Boete

Dat PSG niet terugschrikt om zijn grenzeloze ambities te verwezenlijken – het winnen van de Champions League – bleek al in 2014, toen de club voor het eerste in aanraking kwam met Financial Fair Play en een boete van 20 miljoen euro kreeg. Om de regels te omzeilen en voor de boeken quitte te draaien had de club een sponsordeal gesloten met de Qatar Tourism Authority à 200 miljoen euro. Dat werd door de UEFA als een opgeblazen sponsordeal beoordeeld. Saillant was dat PSG toch nog de Braziliaanse verdediger David Luiz aantrok voor 50 miljoen euro, enkele weken nadat de UEFA de boete oplegde en onder meer een begrenzing voor transferuitgaven oplegde.

Een eventuele volgende overtreding van de financiële regels zou uitsluiting van Europees voetbal kunnen betekenen. PSG is er dus veel aan gelegen om binnen de grenzen te handelen. Inmiddels is de club wel veel verder dan vier jaar geleden en is de inkomensbasis vergroot dankzij onder meer televisiecontracten en (reële) groei van de club.

Toch zal de UEFA waakzaam zijn, mocht de transfer van Neymar daadwerkelijk doorgaan. Met een afkoopsom van 222 miljoen euro, met naar verluidt 36 miljoen tekengeld en ruim 50 miljoen euro brutosalaris per jaar zal de komst van Neymar nog jarenlang op de cijfers van PSG drukken.

Update Dit artikel is op 4 augustus om 9.00 uur bijgewerkt.

    • Bart Hinke