Geen straf voor advocaten die ambtsgeheim schonden

De twee letselschadeadvocaten kregen van een politievrijwilligster informatie over zaken waarin zij cliënten vertegenwoordigden.

Foto ANP

Twee advocaten zijn donderdag door de rechtbank Amsterdam schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij het schenden van het ambtsgeheim. Een 42-jarige man en een 60-jarige vrouw kregen van politievrijwilligster Carla T. vertrouwelijke informatie over verkeersongevallen. De letselschadeadvocaten stonden slachtoffers daarvan bij en verkregen tussen 2010 en 2012 meer dan honderd politiedossiers. Hoewel ze schuldig zijn bevonden, krijgen ze geen straf opgelegd. Het OM had tegen beiden een taakstraf van 200 uur geëist.

De advocaten hadden volgens de rechtbank wellicht recht op een deel van de informatie maar hadden deze via andere kanalen moeten opvragen. Zij hebben daarom niet bewust de wet overtreden maar hadden wel beter moeten weten, zo staat in de uitspraak.

Dat er desalniettemin geen straf volgt komt omdat het kantoor waarvoor de twee werkten slechts beperkt voordeel heeft gehad van het handelen van de advocaten. Het ging om gegevens uit zaken van cliënten die het kantoor al vertegenwoordigde. Ook is niet vastgesteld dat het handelen van de twee voor een gunstiger cliëntenselectie heeft gezorgd. Bovendien heeft de zaak grote gevolgen gehad voor de advocaten: hun kantoor is uiteengevallen en er is reeds een schikking over een vergoeding getroffen met het Openbaar Ministerie.

Geen omkoping

De rechtbank heeft de advocaten vrijgesproken van omkoping, een zwaarder verwijt. De advocaten hielpen Carla T. weliswaar met haar Stichting voor Slachtoffers, maar het is niet vast komen te staan dat dat de reden was dat zij informatie ontvingen of haar betaalden.

Carla T., die de gegevens leverde, moet zelf op een later moment voorkomen. Zij was als vrijwilligster bij de politie gedetacheerd en kon zo bij vertrouwelijke informatie.

    • Jorg Leijten