Denemarken eerste finalist op EK voetbal

Met strafschoppen versloeg het land Oostenrijk. Na de verlenging stond het nog altijd 0-0.

Viktoria Schnaderbeck (l) van Oostenrijk in duel met Nadia Nadim van Denemarken.
Viktoria Schnaderbeck (l) van Oostenrijk in duel met Nadia Nadim van Denemarken. Foto Marcel van Dorst/ANP

Denemarken heeft zich donderdagavond in Breda als eerste land geplaatst voor de finale van het EK voetbal voor vrouwen. Het land versloeg in de halve finale Oostenrijk na strafschoppen. Nederland kan in de tweede halve finale, later op de avond, ook een ticket voor de eindstrijd veroveren.

De Denen en Oostenrijkers slaagden er in het Rat Verlegh-stadion 120 minuten lang niet in te scoren. In plaats daarvan lag het duel vaak stil omdat speelsters geblesseerd waren geraakt. In de strafschoppenreeks had Denemarken weinig moeite met Oostenrijk: het werd 3-0, nadat Oostenrijk vanaf elf meter drie keer mis had geschoten. In de reguliere speeltijd miste Oostenrijk ook al een penalty.

Verrassing

Oostenrijk was verrassend in de halve finale terechtgekomen. De ploeg, 24ste op de wereldranglijst, kwam nog nooit eerder in actie op een internationaal eindtoernooi. Denemarken daarentegen wist in het verleden al twee keer door te dringen tot de EK-finale, die het land vervolgens ook twee keer verloor. In 2013 stonden de Denen ook in de halve finale.

Op het huidige EK verloor Denemarken maar één keer: in de groepsfase, van Nederland. Dat land kan zich vanavond ook plaatsen voor de finale. In Enschede speelt Oranje tegen Engeland. Net als Nederland verloor die ploeg dit EK nog geen wedstrijd.

    • Vincent Sondermeijer