Corruptie

Braziliaanse president Temer mag aanblijven

De Braziliaanse president Michel Temer (76) heeft een stemming in het congres overleefd om hem te laten vervolgen voor corruptie. Een meerderheid van 263 van de 513 parlementariërs stemde ten gunste van Temer.

Het is voor het eerst in Brazilië dat een zittende president van corruptie wordt beschuldigd. Het Hooggerechtshof stemde voor vervolging, maar omdat het een president betreft moesten ook de volksvertegenwoordigers hiervoor goedkeuring geven.

De oppositie had minstens een tweederde meerderheid van de stemmen nodig, 342 in totaal, om vervolging van Temer in gang te zetten. Hij zou dan per direct geschorst worden en vervangen door de huidige parlementsvoorzitter.

Temer is door openbaar aanklager Rodrigo Janot in juni in staat van beschuldiging gesteld voor het aannemen van tenminste 150.000 euro aan steekpenningen van vleesgigant JBS. De omkoping is onderdeel van het omvangrijke corruptieschandaal Operatie Wasstraat waar al meer dan honderd functionarissen bij betrokken zijn.

Dat Temer de stemming overleefde, was geen grote verassing. Een meerderheid in het congres steunt de president en voorafgaand aan de stemming had hij flink gelobbyd. Een meerderheid van de Braziliaanse bevolking wil juist af van Temer. De oppositie en coalitieleden debatteerden bijna acht uur over de kwestie. De stemming zelf duurde tot laat in de avond en ging gepaard met emotionele taferelen.

In een reactie op de positieve uitslag benadrukte de president dat het geen persoonlijke overwinning was. „Het gaat niet om mij, maar om onze economie die weer stabiel moet worden, we moeten investeerders aantrekken, dit land moet geregeerd worden.”

Of het gevaar voor Temer nu geweken is, lijkt onwaarschijnlijk. Aanklager Janot heeft al aangekondigd dat hij de president voor meer corruptiezaken wil vervolgen. Als het zover komt zal het congres zich opnieuw ook over die zaken moeten buigen.

    • Nina Jurna