Boot van Duitse ngo die migranten bij Libië oppikt, in beslag genomen

De Italiaanse justitie verdenkt Jugend Rettet ervan direct contact te hebben met mensensmokkelaars. Foto’s en een filmpje moeten dat bewijzen.

Foto EPA

De Italiaanse justitie heeft woensdag beslag gelegd op een boot van de Duitse organisatie Jugend Rettet, een van de ngo’s die voor de kust van Libië migranten op onzeewaardige rubberboten in veiligheid brengen.

Het openbaar ministerie in Trapani verdenkt leden van deze organisatie ervan direct contact te hebben met mensensmokkelaars. Zij heeft foto’s en een filmpje vrijgegeven uit juni van dit jaar, waarop onder andere te zien is hoe mensensmokkelaars tijdens wat een reddingsactie bij kalm weer zou zijn, de buitenboordmotor van een rubberboot vol migranten af halen. Zij zouden de moter die weer mee terug hebben genomen naar Libië. Andere beelden zouden aantonen hoe door migranten gebruikte boten worden teruggegeven aan mensensmokkelaars.

Openbaar aanklager Ambrogio Cartosio zei tegen La Repubblica dat de Iuventa, het schip van Jugend Rettet, bij herhaling mensen aan boord heeft genomen die niet in onmiddellijk gevaar verkeerden. Dat zou ook in de territoriale wateren van Libië zijn gebeurd. „De migranten worden begeleid door Libische mensenhandelaren en niet ver buiten de kust overdragen aan de bemanning van de Iuventa. Het gaat dus niet om geredde migranten, maar om overgedragen migranten’’, zei Cartosio.

Op haar Facebookpagina schrijft Jugend Rettet dat het net een reddingsoperatie onder regie van het Maritieme Reddings- en Coördinatiecentrum had voltooid toen de kustwacht in de haven van het Ialiaanse eilandje Lampedusa het schip doorzocht. Het schip is ’s middags in beslag genomen en naar Sicilië gebracht. De organisatie wil hangende het onderzoek geen commentaar geven.

Jugend Rettet is een van de organisaties die dinsdag de gedragscode voor ngo’s die de Italiaanse regering heeft opgesteld, niet heeft ondertekend. Zij maakt onder andere bezwaar tegen de aanwezigheid van Italiaanse agenten aan boord.