Belegger schrikt van resultaten bodemonderzoeker Fugro

Halfjaarcijfers

Het herstel van de olie- en gassector laat langer op zich wachten dan bodemonderzoeker Fugro verwachtte. Door de geringe vraag naar zijn diensten ziet het beursfonds de omzet over het eerste half jaar verder dalen en blijft het verliesgevend. Na publicatie van de cijfers stond de koers van het Midkap-fonds donderdagochtend bijna 9 procent lager.

De omzet van het Leidschendamse bedrijf ging in de eerste zes maanden van het jaar met bijna 15 procent omlaag tot 774 miljoen euro. Het verlies in de periode liep terug: van 202 miljoen in 2016 tot 96,4 miljoen euro dit jaar.

Door de aanhoudend lage olieprijs investeert de sector al langere tijd relatief weinig in nieuwe projecten. Fugro zag de ordervoorraad voor de komende twaalf maanden met zo’n 10 procent dalen.

Quirijn Mulder, analist bij ING, verklaart de forse koersdaling uit het feit dat de markt blijkbaar niet in de gaten had dat het herstel van de oliemarkt nog op zich laat wachten. „Maar dat kon iedereen met deze olieprijs zien.”

Fugro tracht het tij te keren door verder in de kosten te snijden. Het aantal medewerkers liep dit halfjaar al terug met bijna 2 procent, op een totaal van ruim 10.000 mensen. Daarnaast wil de bodemonderzoeker zich sterker richten op activiteiten buiten de traditionele olie- en gasindustrie, bijvoorbeeld rond de aanleg van windparken op zee.

Fugro gaat er voor de rest van het jaar van uit dat de omzet blijft dalen, maar niet zo snel als in de eerste zes maanden. Het bedrijf verwacht een verdere beperking van het verlies.