Bankensector

Haagse zakenbank NIBC bereidt een beursgang voor

JC Flowers, een Amerikaanse investeringsmaatschappij en eigenaar van NIBC, wil de Haagse zakenbank verkopen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Een beursgang in Amsterdam zou de voorkeur hebben, maar mocht er tijdens de voorbereiding belangstelling ontstaan van andere partijen, dan is een directe verkoop niet uitgesloten. NIBC verdient zijn geld vooral met hypotheken en kredietverlening aan mkb-bedrijven. De bank, sinds 2005 in handen van JC Flowers, kwam in grote problemen tijdens de kredietcrisis door blootstelling aan Amerikaanse rommelhypotheken. Intussen maakt de bank weer een bescheiden winst, 102 miljoen euro in 2016. De waarde van NIBC wordt volgens het FD geschat op 1 tot ruim 1,5 miljard euro. (NRC)