Amsterdam haalt handelsplatform uit Londen binnen

Brexit

Amerikaanse firma Tradeweb kiest voor Nederland om zijn goede infrastructuur en de ervaren toezichthouder.

Zuidas in Amsterdam. Foto John Gundlach/ANP

Tradeweb, een Amerikaans platform voor de handel in obligaties en derivaten, opent een kantoor in Amsterdam om te kunnen inspelen op de Brexit. Dit laat het bedrijf weten in een verklaring. Tradeweb is het tweede bedrijf dat officieel aankondigt zich in Amsterdam te vestigen vanwege de geplande Britse EU-uittreding. MarketAxess, ook een obligatiehandelplatform, liet eind juli eveneens weten de oversteek van Londen naar Amsterdam te wagen.

In Europa heeft Tradeweb nu nog alleen een Londense vestiging. Door de Brexit raakt Tradeweb, net als andere financiële instellingen in de City, waarschijnlijk zijn financiële ‘paspoort’ kwijt. Hiermee kunnen bedrijven zaken doen in de hele EU.

Tradeweb heeft vrijdag een aanvraag ingediend voor een vergunning bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om al zijn handelsactiviteiten in Amsterdam te kunnen verrichten.

Het bedrijf zegt te willen „profiteren” van de goede infrastructuur in Amsterdam en van de „toezichtsomgeving”.

De AFM staat bekend als ervaren toezichthouder voor (elektronische) handelsplatforms. Handelshuizen als Flow Traders en Optiver zijn al in de stad gevestigd.

Meer dan dertig bedrijven uit Londen zeggen deels naar de EU te verkassen. NRC trok onlangs vier voorlopige conclusies over het verhuiscircus:
‘Brexodus’ zuigt de Londense City (nog) niet volledig leeg

Aantal banen nog onduidelijk

Tradeweb houdt zijn kantoor in Londen. Onduidelijk is hoeveel banen naar Amsterdam verhuizen. Tradeweb zegt zijn elektronische handel in Amsterdam te willen vestigen, een weinig arbeidsintensieve activiteit. De AFM eist wel dat kantoren van Brexit-verhuizers voldoende bemand zijn. Het is voor de AFM „belangrijk”, zegt een woordvoerder, dat „vergunninghouders die voor Brexit verhuizen hun organisatie en haar activiteiten goed kunnen leiden en beheersen vanuit Nederland”.

Dat houdt in „dat er in Nederland ten minste een stevig bestuur moet zitten en ook functies die hiervoor belangrijk zijn, zoals risicobeheer en compliance”.

De Japanse zakenbank MUFG zou volgens de Financial Times ook plannen hebben om naar Amsterdam te verhuizen, maar de bank wil dit niet bevestigen. Tot dusver hebben vooral Frankfurt, Luxemburg en Dublin financiële instellingen aangetrokken die deels uit Londen verhuizen vanwege de Brexit.

    • Mark Beunderman