Turkije vervangt legertop

De Opperste Militaire Raad vervangt de hoofden van de land- en luchtmacht en de marine.

De Turkse premier Binali Yildirim woensdag, vlak voordat hij de vergadering bijwoonde van de opperste militaire raad van Turkije waar besloten werd de legertop te vervangen. Foto AP

De Opperste Militaire Raad van Turkije is woensdag overeengekomen dat de hoofden van de marine, landmacht en luchtmacht worden vervangen. Van de volledige legertop kan alleen de stafchef blijven zitten.

De raad, voorgezeten door premier Binali Yildrim, had woensdag zijn jaarlijkse bijeenkomst, meldt Reuters. Ook enkele ministers waren erbij aanwezig. De raad legt de beslissingen voor aan president Tayyip Erdogan. Als die ze goedkeurt, worden ze officieel bekendgemaakt. De vervangers van de legertop zijn ook al aangekondigd. Het gaat om functionarissen die momenteel op andere plaatsen in het Turkse leger werken.

Derde vergadering sinds coup

Hoewel de Opperste Militaire Raad officieel een keer per jaar samenkomt, was de vergadering woensdag al de derde sinds de coup van vorig jaar. Turkse militairen - volgens de regering aanhangers van islamgeleerde Gülen - probeerden toen de macht in het land over te nemen en reden met tanks door de straten van Ankara. De staatsgreep werd afgeslagen.

In de nasleep van de coup voerde Ankara grote zuiveringen door in het leger. Onder anderen 140 generaals en admiraals zijn afgezet wegens vermeende banden met Gülen. Meer dan 7.400 militairen moesten sinds juli vorig jaar hun functie neerleggen.

    • Guus Ritzen