Thuiskok: Avocado en bonen

Een deel van de aantrekkingskracht van de avocado is de groene felle kleur van de vrucht. De kleur kunt u bij dit gerecht extra uit laten knallen door de burger op zwarte broodjes te serveren. Die zijn in groothandels te koop of kunt u zelf maken door actievekoolpoeder toe te voegen aan een broodrecept.

Spoel de bonen in een vergiet met koud water af en laat ze uitlekken. Steek de barbecue of grill aan. Hak 2-3 tomaten en meng ze in een schaal met de overige ingrediënten als een marinade voor het bonenmengsel. Voeg de bonen toe, roer alles voorzichtig om en zet weg. Halveer de avocado’s en haal de pit eruit. Schep met een lepel voorzichtig het vruchtvlees eruit. Snijd, afhankelijk van het formaat, zo groot mogelijke plakken van 1 cm dikte. Leg de plakken op een bord en bestrijk ze eerst met limoensap en dan met olie. Gril de avocado kort boven een hete gril. De buitenkant van de avocado moet gekaramelliseerd zijn, bijna verbrand, terwijl hij binnenin koud moet blijven en zijn structuur moet behouden. Bestrijk de broodjes met een beetje boter en gril ze op de beboterde zijde kort op de barbecue of grill. Doe op elk broodje een royale hoeveelheid gemarineerde bonen. Leg daar twee plakken avocado, gevolgd door een dot crème fraîche, wat peterselie en koriander. Bestrooi de burgers met wat cayennepeper.